Sezamki bez cukru - 2 SKŁADNIKI (na miodzie)

Sklepowe sezamki to jeden z moich ulubionych słodyczy. Kupowałam je namiętnie do momentu aż zainteresowałam się zdrowym jedzeniem i zaczęłam czytać składy. No i przestałam je kupować. Natomiast dopiero niedawno wpadłam na pomysł (lepiej późno niż wcale), że takie sezamki można zrobić samemu w domu. Sezam i miód to połączenie idealne i właśnie tylko te dwa składniki wystarczą do zrobienia domowych sezamków.


Do wykonania sezamków użyłam biały sezam oraz polski Miód wielokwiatowy Huzar.

Miodywielokwiatowe to chyba najpopularniejsze miody w Polsce – sprawdzą się świetniew każdym przepisie. Ich kolor zależy od pory zbiorów – im później zbierane – tym ciemniejsze. Ich smak jest łagodny i neutralny, ale czasem można wyczuć aromat konkretnego nektaru.

Miodywielokwiatowe polecane są przy chorobach dróg oddechowych, układu krążenia oraz układu pokarmowego.


WSKAZÓWKI i CENNE INFORMACJE:

Brak cukru w sezamkach powoduje, że nie wyjdą chrupiące. Z samego sezamu i miodu wyjdą bardziej miękkie sezamki, ale jeżeli masz ochotę na chrupiące to pod koniec prażenia sezamu dodaj cukier i delikatnie go skarmelizuj, a następnie dodaj 1 łyżkę mniej miodu niż w przepisie.

Możesz użyć miksu sezamów – białego i czarnego.

Jeżeli przesadzisz z ilością miodu i sezamki będą zbyt giętkie włóż je do zamrażarki, ale o nich nie zapomnij! J

W sezonie zimowo-jesienno-chorobowym podkręć ich smak szczyptą cynamonu, chilli i kurkumy! Będzie jeszcze zdrowiej J


Składniki:

100 g białego sezamu

2 łyżki miodu wielokwiatowego HUZAR

Przygotowanie:

Wytnij 2 kawałki papieru do pieczenia. Podpraż sezam na patelni na złoty kolor, uważaj aby go nie spalić. Lekko go przestudź, a następnie wymieszaj go z 2 płaskimi łyżkami miodu. Całość przełóż na papier do pieczenia, przełóż drugim arkuszem i rozwałkuj. Włóż do lodówki na kilka godzin. Stężałe sezamki ukrój nożem. Tadam!


Wpis powstał we współpracy z marką Huzar.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger