Podpłomyki | Tylko 3 składniki! |


Podpłomyki! Jedliście kiedykolwiek? Przyznam Wam się, że to mój drugi raz z nimi w życiu i nie wiem dlaczego dopiero drugi bo robi się je w mgnieniu oka i to tylko z 3 SKŁADNIKÓW! Można podawać je na bardzo wiele sposobów np. z masłem czosnkowym/miodem/hummusem. Lub tak jak u mnie: z masłem, kozią bryndzą i grillowaną cukinią 🥰


Składniki na ok. 5-6 podpłomyków:
250 g mąki pszennej lub orkiszowej typ ok. 500
200 ml wrzącej wody
5 g soli (1 łyżeczka)

Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy wodę i mieszamy łyżką. Odstawiamy na 10 min do przestygnięcia. Ciasto zagniatamy ręka przez 2 minuty. Dzielimy je na równe części. Każdą wałkujemy na cienki (prawie przeźroczysty placek). Podsypujemy w trakcie mąka. Pieczemy na suchej patelni do pojawienia się "czarnych plamek". Podajemy z ulubionymi dodatkami 🤤🤤🤤

Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego


2 komentarze:

  1. Dzień dobry, a czy takie podpłomyki można robić na każdej innej mące?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecałabym jeszcze ewentualnie owsianą i z ciecierzycy

      Usuń

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger