Podpłomyki | Tylko 3 składniki! |
2
Bez pieczenia
,
Dietetyczne
,
Grill
,
Kuchnia Polska
,
Na imprezę
,
Pieczywo
,
Śniadania
,
Śniadanie
Podpłomyki! Jedliście kiedykolwiek? Przyznam Wam się, że to mój drugi raz z nimi w życiu i nie wiem dlaczego dopiero drugi bo robi się je w mgnieniu oka i to tylko z 3 SKŁADNIKÓW! Można podawać je na bardzo wiele sposobów np. z masłem czosnkowym/miodem/hummusem. Lub tak jak u mnie: z masłem, kozią bryndzą i grillowaną cukinią 🥰
Składniki na ok. 5-6 podpłomyków:
250 g mąki pszennej lub orkiszowej typ ok. 500
200 ml wrzącej wody
5 g soli (1 łyżeczka)
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy wodę i mieszamy łyżką. Odstawiamy na 10 min do przestygnięcia. Ciasto zagniatamy ręka przez 2 minuty. Dzielimy je na równe części. Każdą wałkujemy na cienki (prawie przeźroczysty placek). Podsypujemy w trakcie mąka. Pieczemy na suchej patelni do pojawienia się "czarnych plamek". Podajemy z ulubionymi dodatkami 🤤🤤🤤
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego
Dzień dobry, a czy takie podpłomyki można robić na każdej innej mące?
OdpowiedzUsuńPolecałabym jeszcze ewentualnie owsianą i z ciecierzycy
Usuń