Makaron w sosie cukiniowym z tofu


Makaron w sosie cukiniowym z tofu 🤤🥒 Kremowy, pyszny, aromatyczny i bardzo zdrowy. Jeżeli nie macie pomysłu na obiad to już macie 😁 Z możliwością zrobienia go w wersji wegańskiej.



Składniki na 2 porcje:
180 g makaronu
1 duża cukinia
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1 kostka tofu wędzonego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oliwy
1 garść startego parmezanu lub 1 łyżka płatków drożdżowych
Sól, pieprz
Opcjonalnie: orzechy włoskie

Przygotowanie:
Tofu kroimy w małą kostkę. Marynujemy w sosie sojowym min. 2h w lodówce. Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Krótko podsmażamy. Dodajemy przeciśnięty czosnek oraz sól. Dodajemy tofu i podsmażamy. Cukinię ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy 1 łyżkę ziół prowansalskich i cukinię na patelnie i podsmażamy. Gotujemy sos - powinien być gesty, ale nie bardzo. Gdy odparujemy za dużo wody dolewamy wodę z makaronu. Sos łączymy z makaronem. Posypujemy parmezanem lub płatkami drożdżowymi oraz opcjonalnie orzechami włoskimi.

Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger