Kruche ciasto z masą budyniową i śliwkami
0
Budyń
,
Ciasta z owocami
,
Owoce
,
Pyszne wypieki i desery
,
śliw
Wyczekane, ulubione, słodkie, kruche, miękkie, kwaśne, budyniowe, owocowe, pyszne... Takie właśnie jest! Sezon śliwkowy w pełni dlatego korzystajcie z niego póki trwa!
Składniki na dużą blaszkę (ok. 35x25cm):
Kruche ciasto:
3 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
180 g zimnego masła
1 szkl. erytrolu/ksylitolu/cukru
1 żółtko
2 jajka
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki jogurtu naturalnego
Szczypta soli
Dodatkowo:
2 budynie waniliowe
700 ml mleka
2 kopiaste łyżki ksylitolu/erytrolu/cukru
600 g śliwek
Przygotowanie:
Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy słodzidło i masło. Siekamy wszystkie składniki. Dodajemy jajka, żółtko, jogurt i sól. Zagniatamy kulkę ze składników. Odkrawamy 1/3 kulki i wkładamy do zamrażalnika. Ponownie formujemy kulkę z 2/3 ciasta. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. 500 ml mleka gotujemy ze słodzidłem. 200 ml mleka mieszamy w misce z budyniami. Dodajemy do gotującego się mleka i szybko mieszamy aby nie powstały grudy. Gotujemy aż budyń będzie gęsty. Odstawiamy do wystudzenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra dół). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy na wielkość blaszki. Nakłuwamy widelcem. Spód pieczemy 15 min. Na podpieczony spod przekładamy budyń i rozprowadzamy go na całym cieście. Śliwki kroimy na pół, a następnie na plasterki. Na budyniu układamy pokrojone śliwki. Wyciągamy ciasto z zamrażarki. Ścieramy na tarku nad śliwkami. Ciasto wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 45 min.
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz