Kotlety z kaszy jaglanej i cukinii
0
Cukinia
,
Dietetyczne
,
Kasza jaglana
,
Kasze
,
Obiad
,
Przepisy wegetariańskie
,
Wegetariańskie
Pyszne i zdrowe kotleciki z kaszy jaglanej i cukinii. Sprawdzą się idealnie na zdrowy obiad! Są lekkie, smaczne i bardzo sycące. Z sosem i dodatkiem np. wędzonego łososia lub ogórków konserwowych to naprawdę raj dla podniebienia.
Składniki na 10 kotletów:
150 g kaszy jaglanej
400 cukinii
1 jajko
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 szczypta kurkumy
1 szczypta kuminu
2 ząbki czosnku
4 łyżki bułki tartej
Sól, pieprz do smaku
Olej rzepakowy do smażenia
Panierka:
1 jajko do obtoczenia + bułka tarta
Dodatkowo koniecznie jakiś pyszny sos np. Tzatziki, klasyczny czosnkowy lub sos czosnkowy z kaparami, sos z serem feta i ziołami lub klasyczny sos z nutą BBQ.
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną płuczemy 3 razy w zimnej wodzie. Odlewamy "brudną wodę" u dolewamy świeżą. Gotujemy kaszę do miękkości. Odstawiamy do przestudzenia. Cukinię ścieramy na grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na 10 min. Następnie odsączamy z nadmiaru wody. Cukinię, kaszę, jajko, bułkę tartą i przyprawy mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. W rękach formujemy kotleciki. Maczamy je w jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z dwóch stron na patelni.
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz