Drożdżówki ze śliwkami, brzoskwiniami i cynamonową kruszonką
0
Brzoskwinie
,
Cynamon
,
Drożdżowe
,
Owoce
,
Pyszne wypieki i desery
,
Śliwki
Drożdżówki ze śliwkami, brzoskwiniami i cynamonową kruszonką wyciągnięte z pieca 10 minut przed zrobieniem zdjęć! 🥰 Wiecie jak pachnie w całym domu? Obłędnie! Pakuję je do pojemnika i jadę się relaksować na działkę, a Wam zostawiam przepis na te pyszności (już oczywiście jedną, jeszcze ciepłą zjadłam) 🤤🤭
Składniki na 8 bardzo dużych drożdżówek:
100g mąki pszennej (lub orkiszowej) pełnoziarnistej
400 g mąki pszennej (lub orkiszowej) jasnej
30 g świeżych drożdży
100 ml mleka lub napoju roślinnego
30 ml oleju rzepakowego
2 białka
1 jajko
120 g cukru (minumim 2 łyżki cukru, reszta to może być erytrol)
ok. 400 g śliwek i brzoskwiń (w dowolnym stosunku)
Cynamonowa kruszonka:
1 łyżeczka cynamonu
25 g zimnego masła
30 g mąki pszennej lub pszennej pełnoziarnistej (lub orkiszowej)
15 g cukru/erytrolu
+ żółtko na wierzch
Przygotowanie:
Z dwóch mąk, drożdży, mleka, oleju, jajka, białek i cukru/erytrolu zagniatamy elastyczne ciasto - powinno być gładkie, elastyczne, miękkie. W razie potrzeby dodajemy trochę więcej mąki lub mleka (mleko powinno być letnie). Odstawiamy ciasto na 1h w ciepłe miejsce (miskę przykrywamy ściereczką). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Owoce myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Z masła, mąki, cukru/erytrolu i cynamonu robimy kruszonkę - przecieramy składniki między palcami. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy - gdy bardzo się lepi dodajemy 1 kopiastą łyżkę mąki. Dzielimy ciasto na małe części. Formujemy je w kulkę i rozciągamy na boki (aby stworzyć taki placek). Układamy na blaszce. Na wierzchu układamy owoce - dociskamy je ręka. Wierzch smarujemy żółtkiem i posypujemy kruszonką. Odstawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Drożdżówki pieczemy ok. 40 min do zarumienienia.
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz