Ciasto drożdżowe ze śliwkami i migdałami
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i migdałami 😍 To ciasto rośnie jak szalone! 😍😍😍 I jest naprawdę baaaardzo proste do zrobienia. Ze śliwkami (najlepsze letnio-jesienne owoce!) i pysznymi chrupiącymi migdałami to naprawdę dobra propozycja, którą koniecznie musicie wypróbować.
Składniki:
ok. 500 g mąki pszennej
30 g drożdży
150 ml mleka/napoju roślinnego
1 łyżka oleju rzepakowego
150 g cukru (minimum 1 łyżka cukru, reszta to może być erytrol)
Szczypta soli
2 jajka
Dodatkowo:
250 g śliwek
2 garście płatków migdała
+ 1 jajko
Przygotowanie:
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Składniki na ciasto zagniatamy. Przekładamy do tortownicy i rozciągamy na całą jej wielkość. Śliwki myjemy, pozbawiamy pestki i kroimy w paski. Układamy na cieście. Smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem. Posypujemy płatkami migdała. Odstawiamy na 1h. w ciepłe miejsce. Po upływie czasu piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy ok. 40 min.
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz