Chałka kokosowa


Chałka kokosowa! 😍 Mam tu fanów chałki? Na pewno 😁 a jeżeli jesteście również fanami kokosa to jest totalnie przepis dla Was 🤤🤤🤤 Przepis na prostą i najlepszą chałkę kokosową znajdziecie poniżej!


Składniki na 1 ogromną chałkę:
500 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
150 g mleka/napoju roślinnego
80 g cukru (minimum 1 łyżeczka cukru, reszta to może być erytrol)
50 g masła
25 g drożdży
50 g wiórków kokosowych
2 jajka
Szczypta soli.
Kruszonka:
50 g zimnego masła
40 g mąki
30 g wiórków kokosowych
2 łyżki ksylitolu/erytrolu/cukru

Przygotowanie:
Maslo rozpuszczamy w rondelku. Z mąki, mleka, cukru, masła, drożdży, wiórków, jajek i soli zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto. Odkładamy je w ciepłe miejsce na 1h. Składniki na kruszonkę przecieramy między palcami. Wkładamy do lodówki. Po upływie czasu ciasto ponownie zagniatamy. Dzielimy je na 3 części, a każdą część rozciągamy/rolujemy na długie wałki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce zawijamy warkocz z ruloników. Smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem. Posypujemy kruszonką. Odstawiamy na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy chałkę do piekarnika i pieczemy ok. 35 min. Chałka jest najlepsza pierwszego dnia, ale drugiego również - smakuje super z masłem lub dżemem 🤤

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger