Wege burrito

Wege burrrrrrrito! 🌯 Ostatnio zostało mi trochę pomidorowego ryżu więc dodałam kilka składników i zrobiłam burrito! Wam podaję jak zrobić je od początku, ale to też dobry sposób na wykorzystanie zbyt dużej ilości ugotowanego ryżu - po prostu pomijacie gotowanie i mieszacie ryż z podsmażonymi warzywami.


Składniki:
5 tortilli pszennych
ok. 200 g ryżu
3 pomidory
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
Szczypta chilli
1 kopiasta łyżeczka kuminu
1 kopiasta łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżeczki dowolnych ziół
1 puszka fasoli
1 awokado
1 łyżka oleju
Papryczki jalapeno/ogórki konserwowe (coś kwaśnego dla przełamania smaku)
Dodatkowo: kwaśna śmietana, guacamole, ser do burrito, salsa, nachosy, limonka

Przygotowanie:
Pomidory sparzamy wrzątkiem. Obieramy ze skórki. Cebulę i pomidory kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę i przeciśnięty czosnek. Krótko podsmażamy. Wrzucamy ryż, chwilkę podsmażamy i całość zalewamy wodą. Dodajemy zioła, paprykę, chilli, kumin i pokrojone pomidory. Nakładamy pokrywkę i gotujemy do miękkiego ryżu. Do ugotowanego i odparowanego ryżu wrzucamy fasolę. Chwilę podsmażamy. Awokado obieramy, wyciągamy pestkę i kroimy w paski. Na tortillę nakładamy ryż (na górną część ale zostawiając odstęp od boków). Dodajemy jalapeno/ogórka, awokado. Zawijamy boczne płaty, a następnie zwijamy "w dół" (wpiszcie w yt zawijanie burrito - to Wam rozjaśni bardziej o czym piszę). Tak zawinięte burrito podsmażamy na suchej patelni grillowej lub w piekarniku/mikrofalówce. Podajemy z dodatkami 🤤

Sprawdź również przepis na:


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger