Tarta z sosem pomidorowym i tuńczykiem
0
Cebula
,
Na imprezę
,
Obiad
,
Pomidor
,
Pyszne wypieki i desery
,
Rukola
,
Ryby
,
Ryby i owoce morza
,
Tarta
,
Tuńczyk
Tarta z pomidorowym sosem, pysznym tuńczykiem oraz warzywami to idealny pomysł na obiad, który na świeżym powietrzu będzie smakował jeszcze lepiej. Skusicie się?
Składniki:
Wypełnienie:
1 puszka tuńczyka
1/2 czerwonej cebuli
5 suszonych pomidorów
1 puszka pomidorów krojonych
Garść rukoli
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
Ciasto na formę 32 cm:
2 szkl. mąki
80 g masła
3 łyżki jogurtu
2 żółtka
1 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Masło kroimy w drobną kostkę i siekamy z mąka. Składniki na ciasto zagniatamy. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub jogurtu. Odstawiamy ciasto do lodówki na 1h. Po upływie czasu wyjmujemy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wałkujemy na wielkość tarty. Formę smarujemy masłem, przekładamy ciasto i nakłuwamy je widelcem. Pieczemy ok. 20 min. Pomidory z puszki odsączamy z nadmiaru wody. Cebulę kroimy w piórka, suszone pomidory w kostkę. Na podpieczonym spodzie rozkładamy pomidory. Posypujemy całość cebulą, pomidorami, układamy tuńczyka, dodajemy przyprawy i pieczemy ok. 25-30 min (aż tarta będzie pięknie zarumieniona). Podajemy ze świeżą rukolą.
Sprawdź również przepis na;
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz