Tarta z jabłkami i bezą


Tarta z jabłkami i bezą... 🍎🤤🍎 Kruchy spód, cynamonowe jabłka i pyszna, chrupiąca beza! 😍 A to wszystko sfotografowane w blasku promieni zachodzącego słońca... 🌄Pyszny i prosty przepis. Beza, która zawsze wyjdzie - ale potrzebuje cierpliwości! 



Składniki na tartę o średnicy ok. 32 cm:
Kruche ciasto:
170 g mąki pszennej lub orkiszowej (można próbować z pełnoziarnistymi)
3 żółtka
80 g masła
2 łyżeczki śmietany lub jogurtu
Szczypta soli

Jabłka:
800 g jabłek
1 łyżeczka masła
1 łyżka cynamonu

Beza:
3 białka
150 g cukru
2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej/z tapioki

Przygotowanie:
Ze składników na kruche ciasto zagniatamy krótko gładkie ciasto. Podsypujemy mąka. Formujemy w kulkę i odkładamy do lodówki na 1h. Jabłka kroimy na ćwiartki. Pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w cienkie plastry. Na patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy jabłka i cynamon. Podsmażamy aż jabłka zmiękną. Po upływie godziny ciasto wałkujemy na wielkość formy (ja użyłam formy o średnicy 32cm). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przekładamy ciasto do wysmarowanej masłem formy. Nakłuwamy ciasto widelcem. Podpiekamy ok. 15 min. W tym czasie robimy bezę. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier (1 płaska łyżka na 1 minutę ubijania, pod koniec cukier ma być niewyczuwalny pod palcami). Gdy minie 15 min. na spód przekładamy jabłka. Podpiekamy 10 min. Na koniec ubijania białek dodajemy skrobię. Krótko miksujemy. Przekładamy ubite białka na jabłka. Pieczemy ok. 25 min. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.


Inne przepisy z jabłkami:


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger