Spaghetti bolońskie z tofu
0
Dietetyczne
,
Makarony
,
Pomidor
,
Przepisy wegetariańskie
,
Tofu
,
Wegańskie
,
Wegetariańskie
Spaghetti bolońskie z tofu 🍝 Wersja wegańska dla wegan i niewegan (bo ja weganką nie jestem ani moi rodzice, a wcinamy je bez opamiętania 😂) To pomysł na szybki, smaczny i zdrowy obiad 🤤
Składniki na 3-4 porcje:
300 g makaronu spaghetti
1 kostka tofu (ja użyłam wędzone)
150 ml soku pomidorowego
1/2 puszki pomidorów krojonych lub 2 sparzone, obrane i pokrojone pomidory
1 łyżka oliwy
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka ziół prowansalskich
3 łyżki sosu sojowego
Sól do makaronu i smaku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Tofu rozgniatamy widelcem. Zalewamy sosem sojowym i w nim obtaczamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy przez chwilę na patelni. Przeciskamy czosnek. Dodajemy przyprawy i podsmażamy (uważamy żeby nie przypalić. Wrzucamy tofu wraz z sosem sojowym. Krótko podsmażamy. Zalewamy sosem sojowym, dodajemy krojone pomidory. Doprawiamy solą do smaku. Gotujemy aż sos lekko odparuje. Mieszamy z makaronem. Posypujemy np. płatkami drożdżowymi.
Sprawdź również przepis na:
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz