Risotto pomidorowe

Risotto pomidorowe 🍅 Trwa teraz sezon na pyszne pomidory i trzeba ten sezon porządnie wykorzystać! Dlatego mam dla Was przepis na obłędne, pomidorowe risotto 😍 Podstawa to przepyszne pomidory, odpowiedni ryż, masło i parmezan...


Składniki na 3-4 porcje:
3 piękne, duże, pyszne pomidory - gdy trafiły nam się mało intensywne w smaku pomidory dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego na koniec gotowania
250 gramów ryżu do risotto (Arborio lub Carnaroli)
1 łyżka oliwy
2 łyżki masła
ok. 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego (gdy używamy 🍗 zmniejszamy ilość masła do 1 łyżki)
1/2 cebuli lub 1 średnia szalotka
2 ząbki czosnku
50 g parmezanu
Sól, pieprz
Świeża bazylia

Przygotowanie:
Pomidory sparzamy wrzątkiem. Obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę. Podsmażamy na małym ogniu przez ok. 3 minuty. Dodajemy przeciśnięty czosnek i ryż. Podsmażamy przez ok. 4 minuty. Zalewamy ryż bulionem lekko ponad jego stan. Wrzucamy 3/4 pomidorów. Gotujemy na małym ogniu, mieszamy. Gdy bulion się wchłonie dodajemy kolejną jego porcję. Część bulionu można zastąpić białym winem (ok. 200 ml). Gotujemy tak całość przez ok. 20 minut. Na sam koniec dodajemy 1/4 pomidorów i ewentualnie koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy risotto będzie miękkie (al dente) zdejmujemy je z gazu, dodajemy parmezan, masło i mieszamy. Posypujemy bazylią.

Sprawdź również przepis na:



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger