Sernik na zimno z galaretką truskawkową - tylko 5 składników!


Tylko 5 SKŁADNIKÓW! SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKĄ TRUSKAWKOWĄ 🍓 Mega delikatny, rozpływa się wręcz w ustach i robi się go w dosłownie chwilę! Proste składniki i znakomity smak ❤️


Składniki:
1kg twarogu sernikowego
3 łyżki żelatyny lub 1 galaretka krystaliczna
1 opakowanie galaretki truskawkowej
80-140 g cukru/erytrolu/ksylitolu (jeżeli używamy galaretek z cukrem - pomijamy)
ok. 300 g truskawek

Przygotowanie:
Twaróg krótko miksujemy. Gotujemy 100 ml wody. Zdejmujemy wodę z ognia. Wsypujemy żelatynę lub galaretkę krystaliczną. Do żelatyny dodajemy 80 g cukru/erytrolu/ksylitolu (galaretka krystaliczna ma już cukier). Mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy 3 łyżki twarogu do wody i szybko mieszamy. Wlewamy do reszty twarogu i miksujemy do gładkiej konsystencji. W tym momencie możemy dodać ewentualnie skórkę z cytryny lub aromaty. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę. Odstawiamy do lodówki na 1h. W tym czasie pozbawiamy truskawki szypułek. Kroimy je w plastry. Gotujemy 250 ml wody. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w wodzie (ewentualnie dosładzamy). Odstawiamy do wystudzenia. Na lekko już stężałym serze układamy truskawki. Przelewamy galaretkę. Wkładamy do lodówki. Na drugi dzień sernik jest gotowy :)

Sprawdź również przepis na SERNIK LEMON CURDSERNIK WANILIOWY NA ZIMNO Z GALARETKĄ PORZECZKOWĄ oraz KREM SERNIKOWY Z SORBETEM TRUSKAWKOWYM

Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego

1 komentarz:

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger