Pulpeciki w sosie koperkowym


PULPETY W SOSIE KOPERKOWYM 🌱💚 Lepszych nie jadłam w życiu, to zdecydowanie 100% moje smaki! Ten sos jest obłędny i sprawdzi się nie tylko przy pulpetach, ale i jako dodatek do ryby 🐟



Pulpety:
400 g mięsa mielonego z indyka
1 średnia cebula
1 jajko
3 łyżki rosołu lub wody
2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/4 łyżeczki papryki wędzonej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Olej rzepakowy do smażenia. 

Przygotowanie:
Cebulę drobno kroimy. Mieszamy z mięsem, rosołem lub wodą, bułką tartą i przyprawami. Wyrabiamy mięso aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Ręce moczymy w wodzie, formujemy pulpeciki w dłoniach, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do momentu aż pulpety będą złociste.

Sos koperkowy:
1 szkl. rosołu lub wody
150 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka masła
1 pęczek koperku (1 duża - bardzo duża garść posiekanego koperku)
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki kurkumy
1 pełna łyżka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Szczypta cukru, szczypta pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie:
W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy przeciśnięty czosnek - podsmażamy na małym ogniu przez minutę. Wlewamy rosół lub wodę. Gotujemy. W misce mieszamy mąkę z jogurtem. Dodajemy do rondelka i gotujemy cały czas mieszając. Gdy zacznie się gotować zmniejszamy moc palnika, doprawiamy przyprawami. Gdy sos zgęstnieje dodajemy posiekany koperek oraz sok z cytryny. Mieszamy do ponownego zagotowania. Doprawiamy do smaku. Usmażone pulpety polewamy sosem koperkowym. Podajemy z mizerią/surówką oraz ziemniakami lub kaszą.




1 komentarz:

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger