Proste jagodzianki z kruszonką



Jagodzianki z kruszonką - obiecany przepis 💜 lubicie? Robiliście już w tym sezonie? Z kruszonką czy bez? 🤤 Ja zdecydowanie wybieram z! :) Kruszonka pasuje idealnie do ciasta drożdżowego i świeżych, letnich owoców z których warto korzystać póki są!



Składniki:
300 g jagód leśnych
400 g mąki orkiszowej typ 750 lub pszennej (podobny typ) + 2 łyżki do rozczynu i 2 łyżki do jagód + mąka do podsypania
1 jajko
20 g masła
1 szkl. ciepłego/letniego (nie wrzącego/gorącego) mleka
30 g drożdzy
80 g cukru/erytrolu

Kruszonka:
1/3 szkl. mąki
30 g zimnego masła
4 łyżki ksylitolu/erytrolu/cukru
+
1 białko

Przygotowanie:
Drożdże kruszymy do miski. Dodajemy 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i 10 łyżeczek mleka. Mieszamy. Odstawiamy na 10 min. w ciepłe miejsce. Masło rozpuszczamy w rondelku. Po upływie czasu do miski wbijamy jajko, wlewamy mleko i masło, dodajemy słodzidło i mąkę. Ciasto powinno być elastyczne, gładkie, "przyjemne". Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 1h. Jagody myjemy, dobrze odsączamy na ręczniku. Obtaczamy w mące. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Po 1h. ciasto dzielimy na ok. 9 części. Każda część wyrabiamy w dłoniach, lekko rozciągamy. Nakładamy po dużej łyżce jagód. Łączymy boki i sklejamy. Układamy sklejeniem do dołu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przecieramy między palcami składniki na kruszonkę -mąkę, masło i słodzidło. Drożdżówki smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 30-35 min.

Sprawdź też przepis na:



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger