Nuggetsy w paluszkach + 3 najlepsze sosy do nuggetsów


Domowe nuggetsy to świetny pomysł na obiad zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Pieczone w piekarniku nie ociekają tłuszczem, a w towarzystwie warzyw oraz pieczonych ziemniaków lub kaszy będą stanowiły zdrowy obiad. Panierka z paluszków to również fajny sposób na wykorzystanie resztek paluszków, które zostały nam z imprezy, powoli sam miękną, a nie mamy na nie już ochoty. 


Składniki na 1 blaszkę nuggetsów:
3 duże piersi z kurczaka
1 małe opakowanie paluszków (ok. 100-150 g)
1 jajko L lub 2 jajka M
3 łyżki mąki
2 łyżeczki ziół prowansalskich
2 łyżeczki papryki słodkiej
2 szczypty soli
1 szczypta papryki ostrej

Przygotowanie:
Kurczaka oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Paluszki kruszymy (np. w blenderze lub tłuczkiem do kotletów). Jajko/a roztrzepujemy. Mąkę mieszamy w misce z przyprawami. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Kurczaka obtaczamy w mące, następnie w jajku i na końcu w pokruszonych paluszkach. Układamy na blaszce. Czynności powtarzamy z każdym kawałkiem. Nuggetsy pieczemy przez ok. 30 min (aż będą ładnie zarumienione).

3 PRZEPISY NA SOSY



Sos czosnkowy z kaparami

Składniki:
5 łyżek jogurtu naturalnego
1 łyżeczka majonezu
1 ząbek czosnku
2 łyżki kaparów
Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Czosnek przeciskamy. Wszystkie składniki mieszamy.

Klasyczny sos z nutą BBQ

Składniki:
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka majonezu
1 łyżka musztardy
1 łyżka ketchupu
1 łyżka sosu BBQ

Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy.

Sos z serem feta i ziołami

Składniki:
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka oleju nierafinowanego (u mnie rzepakowy)
50 g sera feta
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ser feta kruszymy. Wszystkie składniki mieszamy.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger