Leczo z cukinią i tofu


Leczo z cukinią i tofu 🍲 czyli must have sezonu cukiniowego 💚 i bardzo zdrowy pomysł na obiad 🤤 z dużą ilością warzyw, bez mięsa i z małą ilością kalorii za to z wieloma składnikami odżywczymi. Jeść - nie umierać :) 



Składniki:
1 duża cukinia
1 papryka
1 czerwona lub biała cebula
1 mała marchewka (opcjonalnie)
1 puszka/kartonik pomidorów krojonych
1 opakowanie tofu wędzonego
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżka dowolnych suszonych ziół
Szczypta papryki ostrej
Szczypta papryki wędzonej (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Tofu kroimy w drobną kostkę. Zalewamy sosem sojowym, dodajemy paprykę słodką i paprykę wędzona. Wkładamy do lodówki na minimum 1h. Do garnka z grubym dnem wlewamy 1 łyżkę oliwy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na olej i podsmażamy przez kilka minut na małym ogniu. Paprykę kroimy w kostkę, cukinię (i opcjonalnie marchewkę) w plastry. Do cebuli przeciskamy czosnek. Podsmażamy przez minutę. Wrzucamy cukinię, paprykę i marchewkę. Chwilkę podsmażamy. Wlewamy pomidory w puszce, płuczemy odrobiną wody kartonik/puszkę i wlewamy do garnka. Dodajemy suszone zioła i paprykę ostrą. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Wrzucamy tofu i smażymy na dużym ogniu do momentu aż niektóre kosteczki będą lekko zwęglone. Gotujemy leczo do momentu aż będzie odpowiadała nam jego konsystencja. Na koniec wrzucamy tofu i mieszamy. My jemy leczo z pieczywem 🤗

Sprawdź również przepis na NAJLEPSZE LECZO Z KURCZAKIEM MOJEJ MAMY oraz SURÓWKĘ Z CUKINII I MARCHEWKI PO AZJATYCKU


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger