Kruche ciasto z budyniem i porzeczkami


Kruche ciasto z budyniem i porzeczkami i tartym ciastem 😍 odlot! Jest przepyszne 🤤 na samą myśl o nim cieknie mi ślinka 😂 także na pewno niedługo znowu będzie robione bo wręcz rozpływa się w ustach!



Składniki na dużą blaszkę (ok. 35x25cm):
Kruche ciasto:
4 szkl. mąki pszennej lub orkiszowej
1 kostka zimnego masła (200g)
1 szkl. erytrolu/ksylitolu/cukru
4 żółtka
1 jajko
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki jogurtu naturalnego
Szczypta soli

Dodatkowo:
2 budynie waniliowe
1 l mleka
2 kopiaste łyżki ksylitolu/erytrolu/cukru
400-500 g porzeczek

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy słodzidło i masło. Siekamy wszystkie składniki. Dodajemy jajko, żółtka, jogurt i sól. Zagniatamy kulkę ze składników. Odkrawamy 1/3 kulki i wkładamy do zamrażalnika. Ponownie formujemy kulkę z 2/3 ciasta. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. 700 ml mleka gotujemy ze słodzidłem. 300 ml mleka mieszamy w misce z budyniami. Dodajemy do gotującego się mleka i szybko mieszamy aby nie powstały grudy. Gotujemy aż budyń będzie gęsty. Odstawiamy do wystudzenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra dół). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy na wielkość blaszki. Nakłuwamy widelcem. Przekładamy budyń i rozprowadzamy na całym cieście. Na wierzchu układamy porzeczki (warto je wcześniej odsączyć na ręczniku). Wyciągamy ciasto z zamrażarki. Ścieramy na tarku nad porzeczkami. Ciasto wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 35 min. Po tym czasie zmieniamy tryb na termoobieg i zmniejszamy temperaturę do 160 stopni. Pieczemy ok. 15 min (aż wierzch będzie zarumieniony).

Sprawdź przepis na:




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger