Gdzie zjeść i co zjeść w Bieszczadach? Bieszczady - subiektywny przewodnik kulinarny z najlepszym jedzeniem


Nie ma nic gorszego od źle wydanych pieniędzy na jedzenie i dlatego właśnie powstał ten wpis z pysznym jedzeniem w Bieszczadach (według mnie i moich jedzeniowych towarzyszy). Każdą restaurację/bar/knajpkę sprawdziłam osobiście z "ekipą" i spróbowałam w miarę różnorodnego jedzenia. Odwiedziłam prawie 20 miejsc z jedzeniem i spróbowałam dodatkowo kilkadziesiąt bieszczadzkich produktów od różnych lokalnych firemek. Zostało mi jeszcze kilka miejsc do odwiedzenia, ale na to jest czas - będzie aktualizacja. Tymczasem zostawiam Wam moją śmietankę, wisienkę na torcie. Kolejność miejsc z jedzeniem ma znaczenie - zaczęłam od takich, które skradły kawałek serca, a skończyłam na takich, które po prostu były smaczne. Foodie pamiątki - kolejność przypadkowa.

Dodatkowo łapcie ode mnie listę z 15 potrawami, które MUSICIE SPRÓBOWAĆ będąc w Bieszczadach bądź po powrocie do domu. Przy niektórych zaznaczyłam konkretne miejsca, gdzie warto je zjeść (bądź są tylko w tym miejscu).

CO ZJEŚĆ W BIESZCZADACH?

1. Pierogi z kaszą gryczaną (Przedbieszczady)
2. Pierogi z grzybami i kapustą (Muzeum i Karczma w Młynie - smakują jak mojej babci)
3. Placki ziemniaczane ze śmietaną lub po bieszczadzku (Karczma Karnasów - idealnie chrupiące)
4. Hreczanyki - to takie trochę kotlety mielone, ale z dodatkiem kaszy gryczanej
5. Klepak Młynarzowej (Muzeum i Karczma w Młynie - te danie znajdziecie tylko tam) - malutkie kluseczki z owsa, podane ze skwarkami, cebulką i twarogiem
6. Proziaki (tutaj nie polecę Wam miejsca w samych Bieszczadach, ale w Sanoku - znajdziecie je TU!) - chlebki robione na sodzie/prozie
7. Kisełyca - zupa robiona na bazie kwasu z kapusty kiszonej, zabielana mąką żytnią, podawana z ziemniakami i skwarkami
8. Fuczki - smażone placki z kapusty kiszonej
9. Gołąbki z ziemniakami/Stolniki
10. Naleśnik Gigant (Chata Wędrowca - te danie znajdziecie tylko tam)
11. Pierogi z jagodami 
12. Pierogi ze szpinakiem i kozim serem (Przedbieszczady)
13. Bigos myśliwski 
14. Naleśniki ze śmietaną i jagodami (Siedlisko Carpathia)
15. Pstrąg smażony (Smażalnia Pstrąga Córka)


GDZIE ZJEŚĆ W BIESZCZADACH?

NAJLEPSZE JEDZENIE (WG. MNIE) W BIESZCZADACH


Przedbieszczady

(Wisłok Wielki 40)

Jeżeli szukacie prawdziwych Bieszczad to w tym miejscu je znajdziecie. Lokalna, świeża, regionalna kuchnia i prawdziwy bieszczadzki klimat. W menu same pyszne, domowe i regionalne jedzenie w tym np. typowo bieszczadzkie pierogi z kaszą gryczaną. Do tego miejsca chce się aż wracać. Po sery, po pierogi, po maślankę i po atmosferę.

Polecam:
Pierogi ze szpinakiem i kozim serem - obłędnie dobre, najlepsze jakie jadłam
Pierogi łemkowskie z kaszą gryczaną - typowa, regionalna potrawa, którą warto spróbować
Pierogi z borówkami na słodko - pyszne! lekkie, świeże, smaczne
Kozia maślanka - delikatna, z bardzo delikatnym posmakiem mleka koziego


MÓJ TOP - kozia maślanka :)


Muzeum i Karczma w Młynie

(Fabryczna 12, Ustrzyki Dolne)

Miejsce do którego podchodziłam troszkę sceptycznie, ale na szczęście bardzo mnie zaskoczyło - oczywiście pozytywnie. Ciekawy klimat, w końcu to karczma w Młynie i jedyne takie miejsce na bieszczadzkiej mapie. Znakomite jedzenie (naprawdę BARDZO nam smakowało), spore porcje i fajne ceny.

Polecam:
Klepak Młynarzowej - kluseczki owsiane ze skwarkami, cebulką i twarogiem. Znajdziecie je tylko tu! Są fantastyczne.
Pierogi z kapustą i grzybami - smakują dokładnie jak pierogi mojej babci, czyli wyśmienicie :)


Wilcza Jama

(Smolnik 23)

Jeżeli macie ochotę zjeść dziczyznę to bardzo słuszny wybór. Co prawda my jedliśmy pierogi i rosół z bażanta (pychotka!) czyli no tak średnio bym powiedziała dziczyznę :) jednak nasi znajomi jedli dziczyznę i BARDZO zachwalali. Miejsce ponadto ma niespotykany, przepiękny widok na stawik - warto przyjechać do tego miejsca nawet na kawę jeżeli nie macie już miejsca w brzuchach. 


Karczma Karnasów

(Cisna 48A)

Idealnie chrupiące i pyszne placki ziemniaczane - to moja pierwsza myśl gdy przywołuję wspomnienie z obiadu w tym miejscu. Przemiła obsługa, szybki czas przygotowania dań. Polecałam to miejsce znajomym, którym również tam bardzo smakowało. 

Polecam:
Placki ziemniaczane ze śmietaną - bo sama ta śmietana to cudo! Jest tak idealnie kremowa, "puszysta", najlepsza jaką jadłam.


Chata Wędrowca

(Wetlina 113)

To miejsce jest już tak kultowe, że słyszał o nim już chyba każdy zainteresowany Bieszczadami. Naleśnik Gigant to już marka sama w sobie i Certyfikowany Bieszczadzki Produkt Lokalny - chrupiący spory naleśnik (w 3 rozmiarach) z dodatkiem kwaśnej śmietany, twarogu lub jogurtu oraz owoców. W tym miejscu zjecie również inne dania - wypisane na tablicy. My już nie mieliśmy miejsca na nic więcej. Mały naleśnik skutecznie napełnił nasze brzuszki (wcześniej jeszcze testowaliśmy inne miejsce). 

Polecam:
Naleśnik Gigant ze śmietaną i truskawkami (mi wersja z twarogiem średnio podeszła, ale ta ze śmietaną skradła moje kubki smakowe)


PRODUKT DO SPRÓBOWANIA (dostępny w wielu miejscach):
Piwo Imbirowe bezalkoholowe „Fentimans” - lokalny napój to to nie jest, ale jeżeli lubicie ostry imbir to pokochacie ten napój jak ja. Po powrocie do domu nawet zamówiłam go więcej online do domu :)


Siedlisko Carpathia 

(Muczne 3A)

Jeżeli wybieracie się na Bukowe Berdo to posiłek przed lub po jest wskazany, a w Siedlisku Carpathia naprawdę smacznie karmią. Spróbowaliśmy bigosu, naleśników i pielmieni. Bigos był znakomity, naleśniki również. Pielmieni średnio nam podeszły, ale to po prostu może nie nasze smaki. Miejsce dla nas na plus! 

Polecam:
Naleśniki na słodko - mimo, że wielką fanką takich nie jestem to BARDZO mi smakowały i takie mogłabym jeść codziennie. 


Paweł nie całkiem święty

(Smerek 67)

Paweł nie całkiem święty nie tylko dobrze Was nakarmi, ale i bardzo przyjemnie obsłuży. Szczerze lepszej obsługi nie było chyba nigdzie. Czuliśmy się w tym miejscu "chciani". Ceny w Pawle są w porządku, menu jest spore więc jest w czym wybierać, miejsc też jest dużo. Jedliśmy pierogi z kapustą i grzybami i makaron z łososiem - daniom trochę brakowało soli, ale solniczka to naprawiła. Po dodaniu jej szczypty dania smakowały bardzo dobrze.


Smażalnia Pstrąga Córka

(Terka 3)

To takie trochę już "nasze" kultowe miejsce. Jeżdżąc na Solinę był to jeden z dość ważnych punktów i teraz myśląc o pstrągach myślę tylko o tym miejscu. Ryba jest bardzo smaczna, dobrze doprawiona, frytki jak frytki, a surówka jak surówka. Jednak to ryba jest tutaj głównym bohaterem i to bardzo smaczny bohater.


Oberża Pod Kudłatym Aniołem

(Cisna 130)

Miejsce z niebieszczadzkimi cenami, ale bardzo dobrą kuchnią i sporymi porcjami. Na stronach nie jest to podane (a przynajmniej ja tego nie znalazłam) ale otwierają się o 12. To miejsce w bardzo ciekawym klimacie. Potrawom brakuje odrobinki soli dlatego od razu warto o nią poprosić.

Polecam:
Fuczki (placki kapuściane) z sosem czosnkowym - duża porcja, smaczne, podobne do ziemniaczanych ale delikatniejsze
Pierogi bieszczadnika - smażone pierogi z boczkiem, serem białym i ziemniakami; podane z sosem czosnkowym
Placki po bieszczadzku - mało placka, dużo mięsa, smaczne!

PRODUKT DO SPRÓBOWANIA (dostępny w wielu miejscach):
Jałowiec - słodki, bezalkoholowy napój gazowany wpisany na listę produktów tradycyjnych w woj. łódzkim, ale bardzo popularny w Bieszczadach. Powstaje na bazie wody, cukru, chmielu i oczywiście jałowca. Ma słodko-gorzki smak z lekką nutą leśną.

MÓJ TOP - fuczki - kocham!


FOODIE PAMIĄTKI Z BIESZCZAD

■ Przedbieszczady (Wisłok Wielki 40) - zjecie tam nie tylko pyszny obiad w cudownej atmosferze ale i zabierzecie stamtąd smakowite pamiątki do domu.

Polecam:
Kozie sery (w tym tradycyjny, certyfikowany ser Wołoski) - przepyszny, idealny na kanapki
Ser kozi feta w zalewie z oleju rzepakowego z ziołami i jałowcem - niepowtarzalny smak, który warto zabrać ze sobą

Bieszczadzka Koza (Wielka pętla bieszczadzka 25) - jeżeli jesteście fanami sera koziego (a nawet jeżeli nie jesteście) to warto wstąpić do Kozy i spróbować tych znakomitych serów. Są absolutnie CUDOWNE! No i można pooglądać kózki :)

MÓJ TOP - ser z czosnkiem niedźwiedzim


■ Szczypta Smaku Bieszczady (Żubracze 4/1A) - to marka, która szczególnie zapadła mi w pamięci i skradła serce bo właśnie taka jest - pełna serca i kradnąca je! To prawdziwe serce, smak i zapach Bieszczad zamknięty w słoiczkach, butelkach i papierku. Znakomite syropy - również bez cukru jak i robione na miodzie i klasyczne (szczególnie polecam Wam zwrócić uwagę na syrop z pędów młodej sosny oraz z malin i aronii - na zimowe wspominki z wyjazdu będą jak znalazł!). Dodatkowo przywieźcie ze sobą pesto z czosnku niedźwiedziego i coś z jagodami leśnymi (np. konfiturę bez cukru , konfiturę z dodatkiem dzikiej mięty, jagody w syropie lub po prostu syrop)- nie ma bardziej "bieszczadzkich" produktów od tych! Jeżeli macie mały bagaż lub pamiątki skończą Wam się za szybko to produkty możecie też zamówić internetowo z dostawą do domu -> https://szczyptasmakubieszczady.pl/

MÓJ TOP - naturalna krówka! Rozpływa się w ustach!

Stacjonarnie do kupienia również m.in w:
Dołżyca 1B
Majdan 17 (Stacja Bieszczadzkiej Kolejki Leśnej)
Przysłup 20


 Bieszczadzka Spiżarnia (ul. Sanocka 123, Długie) - mała, rodzinna olejarnia z produktami najwyższej jakości. Słynie głównie właśnie z olejów - tłoczonych na zimno, nierafinowanych i nieoczyszczonych ale i m.in z w 100% naturalnych octów owocowych. Jako jedyni w Polsce tłoczą olej z bukwi. 

MÓJ TOP - olej lniany - najlepszy ze wszystkich jakie używałam :)

Stacjonarnie do kupienia również m.in w:
Piekarniach Jadczyszyn
Sklepach Frac
Gorzelni na Długim
Tłoczni Maurer

Do kupienia również internetowo -> https://bieszczadzkaspizarnia.com.pl/

Chata Wędrowca - jeżeli jesteś jak ja maniakiem pięknej ceramiki to nie przechodź koło tego miejsca obojętnie. Nie dość, że zjesz dobrego naleśniora to i kupisz śliczną, oryginalną ceramikę. Na stronie https://chatawedrowca.pl/sklepik-bieszczady/ możecie obczaić co jest mniej więcej tam do kupienia i w jakich cenach. 

Bieszczadzka Wytwórnia Piwa Ursa Maior  (Uherce Mineralne 122A) -nowoczesne miejsce z otwartą przestrzenią. Możliwość wejścia do galerii i na salę degustacyjną (w czasach bezwirusowych z możliwością wejścia do sali produkcyjnej). Na miejscu skosztować można piw oraz przekąsek lub kupić wyroby i zabrać na wynos. 

Do kupienia również internetowo -> https://sklep.ursamaior.pl/

Galeria u Bojków (Myczków 46) - miejsce w którym kupicie piękne, bieszczadzkie rękodzieło. Znajdziecie tam m.in ceramikę, idealną do serwowania pyszności po powrocie z urlopu w domu. Napijecie się tam również kawy po bojkowsku i zjecie pyszne ciasto. 

Bieszczadzka Szkoła Rzemiosła (Uherce Mineralne 137) - jeżeli jesteście fanami pięknej ceramiki to padniecie i nie wstaniecie. Na miejscu do kupienia są prawdziwe piękności! Dodatkowo jeżeli chcecie możecie sami pogmerać w glinie na zajęciach - więcej informacji znajdziecie tutaj http://ginacezawody.pl/ 

Kawiarnia u Mnicha (Rynek 20, Sanok) - o tym miejscu pisałam więcej TU! To naprawdę miejscówka z klimatem i... znakomitymi herbatami oraz kawami, które możecie zabrać ze sobą do domu. Polecam! Są cudowne. Kupicie tam również m.in ręcznie robione czekolady.

■ Stacja Kolejowa Balnica - jeżeli wybieracie się na Bieszczadzką Kolejkę Leśną to zabierzcie ze sobą gotówkę i w trakcie przerwy na stacji Balnica kupcie np. syrop z mniszka. Jeżeli macie czas w maju możecie też go zrobić sami - tutaj łapcie przepis! A mając już domowy syrop i nie potrzebując go kupować  pieniądze możecie wykorzystać na pesto z czosnku niedźwiedziego, które ja osobiście uwielbiam! 

Bieszczadzkie Smaki (Smolnik 9) - co powiesz na syrop z kwiatów podbiału, dziewanny, nostrzyka żółtego, pokrzywy lub aroniówkę, sok z czosnku niedźwiedziego, ziołową sól bieszczadzką z Kurdybankiem lub czosnkiem niedźwiedzim? Bo ja wchodzę w to jak w Połoniny :) To wszystko stworzyły Bieszczadzkie Smaki. I ja jestem zakochana. Dodatkowo w Warsztatowej Chyży zapisać możecie się na warsztaty pieczenia chleba na zakwasie lub robienia bułeczek i masła. 

Stacjonarnie do kupienia również m.in w:
Wola Michowa 7
Majdan 17 (Stacja Bieszczadzkiej Kolejki Leśnej)
Dołżyca 17 (Hipisówka)

Do kupienia również internetowo -> https://www.bieszczadzkiesmaki.pl/sklep/

Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne "Figa" (Mszana 44/2) - twarożek kozi? A może bryndza, bundz lub mleko? To wszystko znajdziesz "w Fidze". 

Do kupienia również internetowo -> https://www.serymaziejuk.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger