Ciasto kefirowe z porzeczkami i kruszonką


Ciasto kefirowe z porzeczkami i kruszonką 🥰 nasze ulubione bo robi się je w mig! Wystarczy wymieszać składniki i gotowe 🤭



UWAGA. Składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Składniki na tortownicę ok. 24 cm:
4 pełne szkl. mąki pszennej
2 niepełne szklanki kefiru
Lekko ponad 1/2 szkl. oleju rzepakowego
1,5 szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g porzeczek

Kruszonka:
50 g masła
1/2 szkl. mąki pszennej
5 łyżek ksylitolu/erytrolu/cukru

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni. Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia. Dodajemy kefir, słodzidło, olej i jajka. Mieszamy do połączenia składników. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę. Wrzucamy porzeczki (dobrze jest lekko odsączyć je na ręczniku). Składniki na kruszonkę przecieramy między palcami. Posypujemy ciasto. Wkładamy do piekarnika. Zwiększamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy ok. 1,5 h (aż wierzch będzie zarumieniony, a patyczek suchy).


Sprawdź przepis na:



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger