Bezglutenowe crumble na mące ryżowej


Leśne, bezglutenowe crumble wylądowało dziś na stole jako moje śniadanie 🥰 kocham lato za owoce i nieskończone możliwości deserów z nimi w roli głównej. Porzeczki i maliny zrywam prosto z ogródka więc satysfakcja jest jeszcze większa. Łapcie przepis!



Składniki:
ok. 400-500 g owoców leśnych (maliny, jagody, truskawki, poziomki, porzeczki itd.)
100 g mąki ryżowej
50 g masła
5 lub więcej łyżek ksylitolu/erytrolu/cukru (im kwaśniejsze owoce tym trzeba dać więcej słodzidła)
Opcjonalnie - lody

Przygotowanie:
Owoce myjemy i osuszamy. Dno formy smarujemy odrobiną masła. Wsypujemy nasze owoce. W misce mieszamy słodzidło, mąkę i masło. Przecieramy między palcami. Posypujemy kruszonką owoce. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Crumble pieczemy przez ok. 25 min. Podajemy z lodami.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger