Rożki ze szpinakiem i serem feta a'la spanakopita


Różki ze szpinakiem i serem feta a'la spanakopita podane z sosem czosnkowo-koperkowym🌱🇬🇷 czyli przepyszne ciasto francuskie wypełnione samym dobrem. Przepis dodany z okazji dzisiejszego #QUIZCZWARTEK (organizuję go na moim instagramie - czarna.wisienka), którego tematyką jest KUCHNIA GRECKA.



WSKAZÓWKI:
Zamiast sera ricotta możesz użyć mascarpone lub serka białego, kanapkowego.
Jeżeli nigdzie nie znalazłaś/eś świeżego szpinaku możesz użyć tego mrożonego. Jeżeli masz ogródek, a w sezonie Twój szpinak rośnie tak bujnie, że nie macie już na niego pomysłów - po prostu go zamroźcie. Pozbawcie go łodyg, grubo poszatkujcie i wrzućcie do worka strunowego, a następnie do zamrażarki.
Zamiast koperku możesz dodać świeżą miętę lub pietruszkę.

Składniki na 1 blaszkę rożków:
350 g ciasta francuskiego (1 duże opakowanie)
300 g świeżego szpinaku
100 g sera feta
3 łyżki ricotty
2 ząbki czosnku
1 garść koperku
1 garść posiekanej cebuli dymki
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka oliwy
Sól, pieprz
1 jajko do posmarowania

Przygotowanie:
Odrywamy łodygi szpinaku. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Szpinak rozdzieramy w rękach, podsmażamy aż zmniejszy swoją objętość. Dodajemy posiekany koperek, cebulę dymkę, czosnek i przyprawy. Podsmażamy przez 2 minuty. Odstawiamy do przestudzenia. Z ciasta francuskiego wycinamy trójkąty. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Szpinak mieszamy z pokruszonym serem feta i ricottą/mascarpone/serkiem białym. Próbujemy farsz i ewentualnie doprawiamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Nakładamy farsz na cały trójkąt, pozostawiając wolne boki. Na wierzchu układamy drugi trójkąt i przyciskamy ich boki widelcem. Na środku robimy krzyżyk nożem. Trójkąty smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez ok. 20 min.

Przepis na sos czosnkowo-koperkowy bazie jogurtu:
3 łyżki jogurtu naturalnego, najlepiej greckiego
2 łyżki posiekanego koperku
1 duży lub 2 małe ząbki przeciśniętego czosnku
Sól, pieprz
Wszystkie składniki mieszamy.


Poznaj również przepis na prawdziwą sałatkę grecką oraz tzatziki.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger