Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i truskawkami


Rolada biszkoptowa z truskawkami i bitą śmietaną 🍓 Nie taka fit, a też nie taka strasznie #niefit rozpusta. Puszysty biszkopt, delikatna śmietana i słodkie truskawki... Ciężko się nie skusić :)



Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
1 łyżka oleju
Szczypta soli

Wypełnienie:
1 opakowanie śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
200 g truskawek

Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno że szczyptą soli. Dosypujemy powoli ksylitol/erytrol/cukier (ciągle ubijamy). Wrzucamy po jednym żółtku (ciągle ubijamy). Do ubitych jajek dodajemy ocet i olej rzepakowy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do ubitych jajek, delikatnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni (termoobieg). Blaszkę (tą od piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę. Wkładamy ciasto do piekarnika. Zwiększamy temperaturę do 160 stopni. Pieczemy przez ok. 20 minut. Upieczone ciasto przekładamy na ścierkę i zwijamy je w rulon przy pomocy ściereczki. Odkładamy do wystudzenia. Żelatynę przekładamy do garnuszka. Dodajemy ok. 3 łyżki śmietany, podgrzewamy do momentu aż żelatyna się rozupuści. Śmietanę ubijamy na sztywno. Na końcu dodajemy żelatynę i cukier puder, krótko miksujemy. Ubitą śmietanę wkładamy na kilka minut do lodówki. Truskawki kroimy w plastry. Ciasto rozwijamy delikatnie. Nakładamy bitą śmietanę, równomiernie rozprowadzamy i układamy na niej truskawki. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.


Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego



4 komentarze:

  1. jaka pojemność śmetany ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak wolisz :)
      Robiłam i na 200 i na 400 - kwestia czy wolisz mniej śmietany czy więcej, na zdjęciu jest 250 ml :)

      Usuń

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger