Ogórki małosolne (prosty przepis)



Prosty przepis na najlepsze OGÓRKI MAŁOSOLNE! Z czosnkiem, koperkiem i chrzanem... mniam:)



WSKAZÓWKI
Ogórki można przekroić na pół lub delikatnie nakroić wzdłuż - szybciej będą gotowe.
Słoiki gotowe są już po 2-3 dniach, maksymalnie powinno się zjeść je do 7 dni.
Chrzan można pominąć (choć lepsze są z nim).
Do ogórków najlepiej sprawdzą się grube łodygi koperku.

Składniki na ok. 4-5 dużych słoików:
2 kg młodych, niewielkich, jak najjaśniejszych ogórków
3 litr wody
3 łyżki soli kamiennej
1 duży pęczek koperku
10-15 ząbków czosnku (w zależności jak bardzo czosnkowe ogórki lubicie, jeżeli mało to dajemy 2 małe na słoik, jeżeli bardzo to 3-4 na słoik)
Kawałek chrzanu (ok. 10-15 cm.)

Przygotowanie:
Ogórki myjemy i moczymy przez 3 h w zimnej wodzie.
Słoiki wyparzamy wrzątkiem.
Koperek myjemy. Czosnek obieramy i kroimy na pół.
Wodę gotujemy z solą do momentu aż ta się rozpuści (przynajmniej częściowo). Studzimy (podczas nalewania do słoików powinna być ciepła/letnia).
Na dnie wyparzonych wcześniej słoików układamy czosnek i koperek. Układamy pionowo ogórki. Zalewamy wodą z solą. Na wierzchu układamy chrzan i kolejną część koperku. Zakręcamy słoik. Powtarzamy czynność z resztą ogórków.

Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego





1 komentarz:

  1. Jak ja na ten przepis czekalam! :) wlasnie dokupilam ogorki i pozniej biore sie za robote!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger