Galaretka truskawkowa z musem czekoladowym


Mam dla Was przepis na pyszną galaretkę truskawkową 🍓 z moim ulubionym i sprawdzonym musem czekoladowym! 🍫 Mi się trochę warstwy wymieszały bo śpieszyłam się robić zdjęcia i nie do końca mi się wszystko stężało ale jak będziecie trzymać się czasu to będzie jeszcze bardziej perfecto niż na zdjęciu 😁



Składniki na 3-4 porcje
Galaretka:
20 szt. truskawek
2 szkl. wody
3 łyżki ksylitolu/erytrolu/miodu/cukru (lub więcej)
2 łyżeczki żelatyny
1/2 cytryny

Mus czekoladowy:
2 jajka
2 łyżki ksylitolu/erytrolu/cukru
50 g gorzkiej/deserowej czekolady

Przygotowanie:
Truskawki blendujemy lub zgniatamy tłuczkiem. Przesypujemy je do rondelka, zalewamy wodą i dodajemy słodzidło oraz sok z 1/2 cytryny. Gotujemy przez 5 min. Dodajemy żelatynę i mieszamy do dokładnego rozpuszczenia. Odstawiamy na 10-15 min. Przelewamy galaretkę do szklanek i studzimy. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w rondelku z 3 łyżkami mleka lub wody. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy ze słodzidłem na białą, puszystą masę. Do żółtek dodajemy ostudzoną czekoladę i mieszamy. Białko ubijamy ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy z masą czekoladową. Przekładamy do szklanek i ponownie chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.

Sprawdź również przepis na wianuszki z truskawkamiEton Mess oraz lody truskawkowo-jogurtowe.

Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger