Zawijany chlebek pietruszkowy


Zawijany chlebek/warkocz z pietruszką i odrobiną czosnku. Idealny na śniadanie! Pożywny, miękki w środku - chrupiący na zewnątrz. Skusisz się? To chyba pytanie retoryczne ;)



Składniki:
450 g mąki pszennej
30 g drożdży
1 szkl. letniej wody
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli

Pesto pietruszkowe:
1 duży pęczek pietruszki
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
3 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie:
Drożdże kruszymy do miseczki. Dodajemy cukier, 5 łyżeczek letniej wody i 2 łyżki mąki. Mieszamy. Odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce. Do rozczynu dodajemy resztę mąki, wody, sól i oliwę. Zagniatamy ciasto - powinni być gładkie, przyjemne w dotyku. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h. W międzyczasie składniki na pesto blendujemy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Po upływie czasu ciasto dzielimy na 3 części, z każdej części robimy rulon. Każdą część smarujemy pesto. Zawijamy warkocz (tak, utaplane ręce to element konieczny 😅). Przekładamy warkocz do keksówka. Odstawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Chlebek pieczemy przez ok. 60 min. Dodatkowo na wierzchu możemy posmarować go roztrzepanym jajkiem.

Poznaj moje inne przepisy na domowe pieczywo - KLIKNIJ TU!
W szczególności polecam Ci bagietki czosnkowe oraz domowe bułki hamburgerowe.

Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego


1 komentarz:

  1. Wspaniale wygląda, idę o zakład, że smakuje nawet jeszcze lepiej:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger