Racuchy drożdżowe z rabarbarem


Racuchy drożdżowe z rabarbarem. Trochę kwaśne, trochę słodkie! Idealne na śniadanie, obiad lub deser 🤭 Jeżeli lubicie klasyczną wersję z jabłkiem to tę również musicie wypróbować póki sezon na rabarbar trwa!



10 racuchów lub 20 racuszków:
2 pędy rabarbaru
5 łyżek cukru/erytrolu (minimum 1 łyżeczka cukru)
1 szkl. ciepłego/letniego mleka
2 szkl. mąki pszennej
20 g drożdży
1 jajko
Olej do smażenia
Cukier puder

Przygotowanie:
Drożdże kruszymy do miseczki. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru, 10 łyżeczek mleka i 1 łyżkę mąki. Mieszamy. Odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce. Rabarbar myjemy, pozbawiamy liści. Kroimy na małe kawałeczki. Do rozczynu dodajemy resztę mleka, cukru/erytrolu, jajko, mąkę i pokrojony rabarbar. Mieszamy. Odstawiamy na 1h w ciepłe miejsce. Patelnię rozgrzewamy z olejem. Łyżką nakładamy ciasto. Smażymy racuchy na małym ogniu, przez kilka minut z każdej strony (racuchy powinny być zarumienione, a ciasto ścięte). Racuchy podajemy posypane cukrem pudrem.

Sprawdź również te przepisy z rabarbarem:



2 komentarze:

  1. Właśnie smażę racuszki, żeby mieć na rano, jest po 23 nie mogłam sie powstrzymać i skosztowałam... Pycha są, dzięki wielkie za przepis 🤗

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger