Pietruszkowe kluski z kaszy jaglanej



Pietruszkowe kluski jaglane (#wegańskie z możliwością #bezglutenu) .
Tysiące lat temu na pietruszce "poznali się" Rzymianie i Grecy, którzy uznali tę roślinę za świętą.
Święta/nieświęta - to skarbnica witamin i minerałów. 1 garść natki pietruszki dziennie dostarcza organizmowi 100% zapotrzebowania na witaminę C. Ponadto pietruszka poprawia wzrok, wpływa pozytywnie na cerę i... niweluje brzydki zapach z ust. U mnie w połączeniu z kolejnym przezdrowym produktem jakim jest kasza jaglana. Idealny i bardzo zdrowy obiad... gotowy :)



Składniki na 4 porcje:
1 pełna szkl. kaszy jaglanej (200g)
2-2,5 szkl. mąki (ja użyłam pszennej, można użyć kukurydzianej/ryżowej/jaglanej/gryczanej ale proporcje mogą się delikatnie zmienić)
1 płaska łyżka soli
1 pęczek pietruszki

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie 3 razy. Zalewamy ją wodą ok. 10 cm ponad jej stan. Dodajemy sól. Gotujemy przez ok. 10-15 min. Odstawiamy na 30 min do przestudzenia. Natkę pietruszki drobno siekamy. Kaszę blendujemy. Dodajemy mąkę i pietruszkę. W garnku gotujemy wodę. Zagniatamy ciasto - powinno być delikatne, lekko klejące ale zwarte. Ręce obtaczamy w mące, formujemy małe kuleczki/jajeczka. Co 3-5 klusek ponownie maczamy ręce w mące. Do wrzącej wody wrzucamy 1/4 wszystkich klusek. Mieszamy kilka razy. Od momentu gdy wypłyną na wierzch gotujemy je ok. 2 minuty (najlepiej wyciągnąć jedną i spróbować czy jest miękka). Powtarzamy czynność z resztą klusek.

Sprawdź również te przepisy:



1 komentarz:

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger