Najprostsze drożdżówki z rabarbarem
Najprostsze drożdżówki z rabarbarem (łabałbałem) 💗 pyszne i proste. A z ogonków i brzydkich końcówek możecie zrobić kompot/lemoniadę 🤗
Składniki na 8 duuużych drożdżówek lub 12 mniejszych:
400 g mąki pszennej + 2 łyżeczki
40 g drożdży
2 łodygi rabarbaru
1 szkl. ciepłego/letniego (nie gorącego) mleka
1 jajko
50 g masła
1/2 szkl. erytrolu/cukru (minimum
1 łyżeczka cukru)
1 jajko/białko do posmarowania
Przygotowanie:
Drożdże kruszymy do miseczki. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru, 5 łyżek mleka i 2 łyżeczki mąki. Mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Masło rozpuszczamy w rondelku. Następnie z rozczynu i reszty mąki, mleka, jajka, erytrolu/cukru i masła wyrabiamy ciasto. Powinno być miękkie, elastyczne, gładkie. W razie potrzeby można dodać trochę więcej mąki lub mleka. Odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce, miskę przykrywamy ściereczką. Rabarbar myjemy, kroimy w małe kawałki pod ukosem. Po upływie czasu w rękach formujemy kulki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wbijamy w ciasto kawałki rabarbaru. Smarujemy białkiem. Odkładamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Drożdżówki pieczemy ok. 40 minut.
Sprawdź również te przepisy z rabarbarem:
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego
Pierwszy raz piekłam drożdżówki i wyszły obłędnie, tylko wyrastają i trzeba mocniej wbić owoce, bo mi pospadały 😂 Poza tym super uniwersalny przepis!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że pierwszy raz "ze mną" i taki udany! :)
UsuńWlasnie na takie cos czekalam :) super proste i pyszne!
OdpowiedzUsuń