Idealnie kremowe risotto z pieczarkami


Risotto z pieczarkami 🍄 Jeden z moich ulubionych przepisów 💛 idealnie kremowe i zaskakujące - bo tak smaczne, a z tak prostych składników. Za to kocham kuchnię włoską.



WSKAZÓWKI
Część bulionu możesz zastąpić białym winem (ok. 200 ml)
Użyj 1/2 cebuli lub 2 szalotki
Możesz użyć pół na pół masła i oliwy
Masło może być klarowane
Kilka suszonych grzybów nie zaszkodzi. Namocz je wcześniej w wodzie.
Risotto możesz zrobić na patelni lub w garnku.
Nie przykrywaj naczynia przykrywką.
Możesz użyć zamrożonego bulionu.
Użyj sera Parmigiano Reggiano lub Grana Padano.
Pietruszkę możesz zastąpić tymiankiem.

Składniki na 3-4 porcje:
250 g pieczarek 250 gramów ryżu Arborio
4 łyżki masła
ok. 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego (gdy używamy 🍗 zmniejszamy ilość masła do 2 łyżek)
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
Garść natki pietruszki
50 g parmezanu
Sól, pieprz 

Przygotowanie:
Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła. Wrzucamy pieczarki i cebulę. Podsmażamy na małym ogniu przez ok. 3 minuty. Dodajemy przeciśnięty czosnek i ryż. Podsmażamy przez ok. 4 minuty. Zalewamy ryż bulionem lekko ponad jego stan. Gotujemy na małym ogniu, mieszamy. Gdy bulion się wchłonie dodajemy kolejną jego porcję. Część bulionu można zastąpić białym winem (ok. 200 ml). Gotujemy tak całość przez ok. 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy risotto będzie miękkie (al dente) zdejmujemy je z gazu, dodajemy parmezan, resztę masła i mieszamy. Posypujemy pietruszką.

Sprawdź moje inne włoskie przepisy -> KLIKNIJ TU!
W szczególności polecam Ci przepis na czekoladową pannę cottę oraz "carbonarę" z tofu.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger