Drożdżówki z kokosową kruszonką
DROŻDŻÓWKI Z KRUSZONKĄ KOKOSOWĄ 🥥 Wiem, wczoraj też były drożdżówki ale co ja poradzę, że ciasto drożdżowe jest mą ogromną miłością? 🤔 Co zrobię jak nic nie zrobię? 🤣 A teraz... Delektujcie się! #kokosoloversi 😃
Składniki na ok. 10 dużych
drożdżówek:
500 g mąki pszennej
50 g wiórków kokosowych
30 g drożdży
80 g
erytrolu/cukru (minimum 1 łyżeczka cukru)
50 g roztopionego masła
2 jajka
1 szkl.
ciepłego mleka
Szczypta soli
Kruszonka:
20 g miękkiego masła
20 g erytrolu/cukru
15
g mąki pszennej
30 g wiórków kokosowych
+ 1 roztrzepane jajko
Przygotowanie:
Drożdże kruszymy do miseczki. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru, 2
łyżeczki mąki i 10 łyżeczek mleka. Mieszamy. Odstawiamy na 15 min w ciepłe
miejsce. Po upływie czasu dodajemy resztę składników. Wyrabiamy ciasto. Ma być
elastyczne, gładkie i odrywać się z łatwością od rąk. Formujemy kulkę. Miskę
przykrywamy ścierką. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Robimy kruszonkę.
Przecieramy w rękach masło z cukrem, mąka i wiórkami. Wkładamy do lodówki.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy. Dzielimy na 10 części, a każdą część na
pół. Robimy ruloniki. Zaplatamy dwa rulony i zawijamy do środka. Drożdżówki
układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe
miejsce na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Drożdżówki smarujemy
roztrzepanym jajkiem. Posypujemy kruszonką. Pieczemy przez ok. 40 min.
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz