Ciasto kefirowe z rabarbarem i kruszonką


Ciasto kefirowe z rabarbarem i kruszonką 💚 Miękkie, puszyste jak chmurka, słodkie - przełamane kwaśnym łabałbałem 😃🤤 Niedługo je na pewno powtórzę.



Składniki na tortownicę ok. 24 cm:
4 pełne szkl. mąki pszennej
2 niepełne szklanki kefiru
3/4 szkl. oleju rzepakowego
1 pełna szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru
3 duże jajka lub 4 małe
3 łyżeczki proszku do pieczenia
200-250 g pokrojonego rabarbaru

Kruszonka:
50 g masła
1/2 szkl. mąki pszennej
4 łyżki ksylitolu/erytrolu/cukru

Przygotowanie:
Wyciągamy wszystkie składniki z lodówki (powinny być w temperaturze pokojowej). Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni. Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia. Dodajemy kefir, słodzidło, olej i jajka. Mieszamy do połączenia składników. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę. Wrzucamy pokrojony rabarbar, lekko dociskami. Składniki na kruszonkę przecieramy między palcami. Posypujemy ciasto. Wkładamy do piekarnika. Zwiększamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy ok. 1,5 h (aż wierzch będzie zarumieniony, a patyczek suchy).

Sprawdź również te przepisy z rabarbarem:

Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego




12 komentarzy:

  1. Mi niestety wyszedł zakalec :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej ;) Zastanawiałeś/aś się co mogło się zdarzyć? To najprawdopodobniejsze przyczyny:
      Piekarnik był za bardzo nagrzany w pierwszej fazie
      Składniki nie były w temperaturze pokojowej
      Ciasto było za krótko pieczone
      Została użyta zbyt duża ilość rabarbaru
      Za duża ilość kefiru
      Nieodpowiednia wielkość tortownicy
      Nierównomiernie grzejący piekarnik

      Jak widzisz - moje ciasto nie jest zakalcem (jest wręcz idealnie upieczone) więc przepis jest ok :) i wychodzi takie za każdym razem.
      Nie zrażaj się - to ciasto jest bardzo proste, po prostu został popełniony jakiś mini błąd, który kolejnym razem zniwelujesz :)

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za pomoc, na pewno jeszcze kiedyś spróbuję, bo na Twoich zdjęciach wygląda bosko :)

      Usuń
  2. zajebiste ciasto! Bardzo proste i pyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej! Dzięki za komentarz - bardzo się cieszę, że smakuje! :)

      Usuń
  3. Rabarbar ostatnio skradł moje kubki smakowe, więc koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To ciasto jest tak pyszne, tata ciągle chce żebym je piekła 😂 polecam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto bardzo smaczne, zamiast rabarbaru dałam jednak truskawki. Następnym razem spróbuję upiec w większej blaszce, gdyż na dole zrobił się maleńki zakalec. Niemniej jednak polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy ciasto należy studzić w uchylonym piekarniku?? Mi niestety wyszedł zakalec :(ale to może dlatego, że nie doczytałam że należy do włożyć do 100stopni, tylko włożyłam do 180 od razu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest to obojętne ale na większość (90% zakalców) w ciastach kefirowych wychodzi zakalcowych kiedy składniki są za zimne - muszą być wyciągnięte minimum kilka godzin przed robieniem ciasta.

      Usuń
  7. Właśnie zrobiłam. Dodałam tylko dodatkowo cukier waniliowy. Naprawdę doskonały przepis. Ciasto wyrośnięte, wilgotne,nie za słodkie. Super ❤️

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger