Ciasto kefirowe z rabarbarem i kruszonką
Ciasto kefirowe z rabarbarem i kruszonką 💚 Miękkie, puszyste jak chmurka, słodkie - przełamane kwaśnym łabałbałem 😃🤤 Niedługo je na pewno powtórzę.
Składniki na tortownicę ok. 24 cm:
4 pełne szkl. mąki pszennej
2 niepełne szklanki kefiru
3/4 szkl. oleju rzepakowego
1 pełna szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru
3 duże jajka lub 4 małe
3 łyżeczki proszku do pieczenia
200-250 g pokrojonego rabarbaru
Kruszonka:
50 g masła
1/2 szkl. mąki pszennej
4 łyżki ksylitolu/erytrolu/cukru
Przygotowanie:
Wyciągamy wszystkie składniki z lodówki (powinny być w temperaturze pokojowej). Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni. Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia. Dodajemy kefir, słodzidło, olej i jajka. Mieszamy do połączenia składników. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę. Wrzucamy pokrojony rabarbar, lekko dociskami. Składniki na kruszonkę przecieramy między palcami. Posypujemy ciasto. Wkładamy do piekarnika. Zwiększamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy ok. 1,5 h (aż wierzch będzie zarumieniony, a patyczek suchy).
Sprawdź również te przepisy z rabarbarem:
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego
Mi niestety wyszedł zakalec :(
OdpowiedzUsuńHej ;) Zastanawiałeś/aś się co mogło się zdarzyć? To najprawdopodobniejsze przyczyny:
UsuńPiekarnik był za bardzo nagrzany w pierwszej fazie
Składniki nie były w temperaturze pokojowej
Ciasto było za krótko pieczone
Została użyta zbyt duża ilość rabarbaru
Za duża ilość kefiru
Nieodpowiednia wielkość tortownicy
Nierównomiernie grzejący piekarnik
Jak widzisz - moje ciasto nie jest zakalcem (jest wręcz idealnie upieczone) więc przepis jest ok :) i wychodzi takie za każdym razem.
Nie zrażaj się - to ciasto jest bardzo proste, po prostu został popełniony jakiś mini błąd, który kolejnym razem zniwelujesz :)
Dziękuję bardzo za pomoc, na pewno jeszcze kiedyś spróbuję, bo na Twoich zdjęciach wygląda bosko :)
Usuńzajebiste ciasto! Bardzo proste i pyszne
OdpowiedzUsuńHej! Dzięki za komentarz - bardzo się cieszę, że smakuje! :)
UsuńRabarbar ostatnio skradł moje kubki smakowe, więc koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest tak pyszne, tata ciągle chce żebym je piekła 😂 polecam!
OdpowiedzUsuńZ tatą trzeba w zgodzie żyć... :D
UsuńCiasto bardzo smaczne, zamiast rabarbaru dałam jednak truskawki. Następnym razem spróbuję upiec w większej blaszce, gdyż na dole zrobił się maleńki zakalec. Niemniej jednak polecam :)
OdpowiedzUsuńCzy ciasto należy studzić w uchylonym piekarniku?? Mi niestety wyszedł zakalec :(ale to może dlatego, że nie doczytałam że należy do włożyć do 100stopni, tylko włożyłam do 180 od razu
OdpowiedzUsuńJest to obojętne ale na większość (90% zakalców) w ciastach kefirowych wychodzi zakalcowych kiedy składniki są za zimne - muszą być wyciągnięte minimum kilka godzin przed robieniem ciasta.
UsuńWłaśnie zrobiłam. Dodałam tylko dodatkowo cukier waniliowy. Naprawdę doskonały przepis. Ciasto wyrośnięte, wilgotne,nie za słodkie. Super ❤️
OdpowiedzUsuń