Burgery BBQ z batata i soczewicy
2
Bataty
,
Dietetyczne
,
Przepisy wegetariańskie
,
Soczewica
,
Warzywa strączkowe
,
Wegetariańskie
,
Zdrowy fast food
Burgery BBQ z batata i soczewicy 🍔 Ostatnio były bułki, a dziś jak obiecałam "wkładka" 😃 Pyszna, wegetariańska wersja. Dzięki dodatkowi sosu BBQ mają fajny, mięsny posmak.
Składniki na ok. 8 kotletów:
1 batat
150 g soczewicy żółtej lub czerwonej
1 jajko
8 łyżek bułki tartej
2 łyżki sosu BBQ
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/4 łyżeczki kurkumy
Oliwa, olej
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Soczewicę zalewamy zimną wodą na ok. 3h. Batata szorujemy. Kroimy na grube plastry. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej batata, skarpiamy go oliwą. Posypujemy solą. Pieczemy ok. 20 min. Wystudzonego obieramy ze skórki. Soczewicę po upływie czasu gotujemy do miękkości w świeżej wodzie. Zgniatamy ją wraz z batatem. Dodajemy wszystkie przyprawy i próbujemy. Ewentualnie doprawiamy dodatkowo. Dodajemy jajko i bułkę tartą. Mieszamy wszystkie składniki. Na patelni rozgrzewamy olej. W rękach formujemy kotlety. Smażymy z dwóch stron. Podajemy w domowych bułkach z ulubionymi dodatkami. Ja polecam - ogórki konserwowe, cebulę, sałatkę, pomidory i sos "hamburgerowy" - u nas na bazie "majonezu" ze słonecznika.
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego
Super przepis i piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńZapraszam tez do siebie.
:)
OdpowiedzUsuń