Bułeczki hamburgerowe

BUŁKI HAMBURGEROWE 🍔 Niedługo dam przepis na ich pyszne wypełnienie 😃 a dziś same bułki - idealnie miękkie w środku nawet przez kilka dni! 😍



Składniki na ok. 8-10 bułek:
500 g mąki
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 szkl. ciepłego mleka
1 jajko
50 ml oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
1 białko + 1 łyżka mleka + sezam

Przygotowanie:
Drożdże kruszymy do miseczki. Dodajemu cukier, 1 łyżkę mąki i 1/2 szkl. mleka. Odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce. Po upływie czasu dodajemy mąkę, resztę mleka, sól, jajko oraz olej do rozczynu. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h. Po upływie czasu ciasto dzielimy na 8/10 części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z części ciasta formujemy kulki. Układamy na blaszce. Smarujemy roztrzepanym białkiem z mlekiem. Posypujemy sezamem. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy bułeczki przez ok. 30 min (do zarumienienia).


4 komentarze:

  1. Najlepsze ever, wszyscy w domu się zajadaliśmy jak szaleni 😉

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsze 😉 jak upiekłam znikneły bardzo szybko, bo używaliśny ich też do zwykłych kanapek 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej! Dzięki wielkie za komentarz. MEEEEGA się cieszę! :)

      Usuń
  3. Wow juz mam pomysł na dzisiejszą kolacje 😍

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger