Bagietki pełnoziarniste z pokrzywą


Bagietki pełnoziarniste z pokrzywą 🌱 #pokrzywsie 💚 Są pyszne, sycące i jak większość moich przepisów - mega proste do zrobienia!



Składniki na 4 bagietki:
250 g mąki pszennej + 4 łyżeczki
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
200 g ciepłej wody
10 g świeżych drożdży
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki posiekanej, wcześniej sparzonej wrzątkiem pokrzywy

Przygotowanie:
Drożdże kruszymy do miseczki. Dodajemy 4 łyżeczki mąki, 8 łyżek wody i łyżeczkę cukru. Mieszamy. Odstawiamy na 15 min do ciepłego miejsca. Po upływie czasu zagniatamy ciasto z rozczynu, reszty mąki, wody, pokrzywy i soli. Powinno być luźne, ale odrywać się od rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 min. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Po 45 min. ciasto dzielimy na 4 części, rozciągamy je na kształt bagietek. Układamy na blaszce. Odstawiamy się 20 min w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni. Bagietki pieczemy przez 9-10 min. Dobrze jest piekarnik i bagietki spryskać wodą lub wlać wodę na jego dno.

Po więcej przepisów na domowe pieczywo zaglądnij TU! :)



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger