Bagietki pełnoziarniste z pokrzywą
0
Dietetyczne
,
Drożdżowe
,
Mąka pełnoziarnista
,
Pełnoziarniste
,
Pieczywo
,
Pokrzywa
,
Pyszne wypieki i desery
,
Zioła
Bagietki pełnoziarniste z pokrzywą 🌱 #pokrzywsie 💚 Są pyszne, sycące i jak większość moich przepisów - mega proste do zrobienia!
Składniki na 4 bagietki:
250 g mąki pszennej + 4 łyżeczki
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
200 g ciepłej wody
10 g świeżych drożdży
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki posiekanej, wcześniej sparzonej wrzątkiem pokrzywy
Przygotowanie:
Drożdże kruszymy do miseczki. Dodajemy 4 łyżeczki mąki, 8 łyżek wody i łyżeczkę cukru. Mieszamy. Odstawiamy na 15 min do ciepłego miejsca. Po upływie czasu zagniatamy ciasto z rozczynu, reszty mąki, wody, pokrzywy i soli. Powinno być luźne, ale odrywać się od rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 min. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Po 45 min. ciasto dzielimy na 4 części, rozciągamy je na kształt bagietek. Układamy na blaszce. Odstawiamy się 20 min w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni. Bagietki pieczemy przez 9-10 min. Dobrze jest piekarnik i bagietki spryskać wodą lub wlać wodę na jego dno.
Po więcej przepisów na domowe pieczywo zaglądnij TU! :)
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz