Wegański kapuśniak z "boczkiem"


WEGAŃSKI KAPUŚNIAK Z TOFU A'LA BOCZKIEM 🤤 Wege boczek jest boski, a w kapuśniaku... Zarąbisty 😃 Ja, mama, tato i babcia uważamy, że ta wersja wygrywa nad tą z normalnym boczkiem 🥓 serio serio.


Składniki:
ok. 500 g kapusty kiszonej
4 średnie ziemniaki
1 kostka tofu wędzonego
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju
2 kopiaste łyżki mąki
Papryka słodka
Kminek cały (kilka łyżeczek)
Majeranek
Sól, pieprz
Opcjonalnie: papryka wędzona

Przygotowanie:
Tofu kroimy w bardzo drobną kostkę. Zalewamy sosem sojowym, doprawiamy 1 łyżeczką papryki słodkiej i odrobiną papryki wędzonej. Marynujemy minimum kilka godzin. Kapustę przekladamy do garnka. Zalewamy wodą do jej przykrycia. Gotujemy do miękkości. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy osobno w granku w osolonej wodzie do miękkości. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy tofu wraz z marynatą. Smażymy na średnim ogniu aż niektóre kawałki będą zwęglone (ok. 5-10 min). Do kapusty wrzucamy ziemniaki. Doprawiamy 1 łyżeczką majeranku, papryką słodką, kminkiem, solą i pieprzem. Na suchej patelni robimy zasmażkę. Mąkę smażymy na lekko brązowy kolor. Wlewamy kilka łyżek wody. Przecieramy przez sitko i dodajemy do garnka. Gotujemy do momentu zawrzenia. Wrzucamy usmażone tofu. Kapuśniak najlepszy jest na drugi dzień.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger