Sernik Lemon Curd


SERNIK LEMON CURD 🍋 Ja wiem, że część ma już dość jedzenia świątecznego ale ten sernik jest lekki jak piórko i szczerze polecam go zrobić w przyszłości - mówi to osoba, która nienawidzi wypieków z posmakiem cytrynowym 😅 tego zjadłam sama połowę 🤭



Składniki:
Sernik:
1 kg sera sernikowego (zmielony twaróg)
2 duże jajka
2/3 szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru
2 budynie waniliowe/śmietankowe
1 szkl. mleka

Lemon Curd:
1 jajko
1 żółtko
50 g ksylitolu/erytrolu/cukru
3 łyżki masła
1 cytryna

Przygotowanie:
1 jajko i 1 żółtko mieszamy w rondelku. Dodajemy skórkę i sok z jednej cytryny oraz słodzidło i masło. Podgrzewamy do momentu aż masa zacznie się gotować i zgęstnieje. Przecieramy ją przez sitko aby była idealnie gładka. 2 jajka ucieramy ze słodzidłem. Stopniowo dodajemy twaróg. Budynie mieszamy w miseczce z mlekiem. Dodajemy do masy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę serową. Sernik pieczemy ok. 60 min. Studzimy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Ostudzony, na drugi dzień smarujemy lemon curd.

Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego



1 komentarz:

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger