Domowy chleb z dodatkiem ziaren
1
Chleb
,
Drożdżowe
,
Pieczywo
,
Ziarna konopii
Pyszny domowy chleb z dodatkiem ziaren 🍞 Chrupiąca skórka... Do tego masło, świeże warzywa i powstaje śniadanie idealne
Składniki:
350 g mąki pszennej
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
25 g świeżych drożdży
1 jajko
80 g masła
1 szkl. ciepłego mleka
5 łyżek dowolnych ziaren (np. sezam, ziarna konopii, słonecznik, pestki dynii, mak)
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Drożdże kruszymy, mieszamy z cukrem i 1/2 szkl. ciepłego mleka.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.
Mąki przesiewamy na stolnicę, robimy w środku zagłębienie. Masło ścieramy na wiórki. Wbijamy jajko, dodajemy rozczyn, resztę ciepłego mleka, sól i ziarna. Zagniatamy ciasto przez kilka minut. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 50 min. Po upływie czasu piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy (ja użyłam małej tortownicy) wysmarowanej olejem. Chleb nacinamy nożem. Posypujemy odrobiną mąki. Pieczemy ok. 50 min.
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego
Pyszny wypiek :)
OdpowiedzUsuń