Bagietki czosnkowe


BAGIETKA CZOSNKOWA 🥖 Idealnie chrupiąca skórka, miękki środek, pyszne masło czosnkowe... Smakuje jak ta z 🐞 (no, w sumie lepiej). Jeżeli jesteście jej fanami to koniecznie ją zróbcie. To tak prosty przepis, że prościej się już nie da 🤭



Składniki na 4 bagietki:
400 g mąki pszennej + 4 łyżeczki
200 g ciepłej wody
7-15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
60 g miękkiego masła
1 duży ząbek czosnku
2 łyżeczki pokrojonej pietruszki
Sól do smaku

Przygotowanie:
Drożdże kruszymy do miseczki. Dodajemy 4 łyżeczki mąki, 8 łyżek wody i łyżeczkę cukru. Mieszamy. Odstawiamy na 15 min do ciepłego miejsca. Po upływie czasu zagniatamy ciasto z rozczynu, reszty mąki, wody i soli. Powinno być luźne, ale odrywać się od rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 min. Masło mieszamy z rozgniecionym czosnkiem, pietruszką i solą (powinno być dość słone). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Po 45 min. ciasto dzielimy na 4 części, rozciągamy je na ksztalt bagietek. Układamy na blaszce. Odstawiamy się 20 min w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni. Ciasto delikatnie nakrawamy. Wkładamy bagietki na 7 min do piekarnika. Dobrze jest piekarnik i bagietki spryskać wodą lub wlać wodę na jego dno. Następnie wyciagamy bagietki, nakrawamy je bardziej i wkładamy do środka łyżeczką masło. Podpiekamy dodatkowo ok. 3 min.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger