Proste kapuśniaczki

Kapuśniaczki! To mniej roboty niż by się wydawało, a efekt... Mniam! 😃 Przepis jest bardzo prosty, trochę czasu zajmuje ich zrobienie ale tak naprawdę smak wynagradza wszystko. Farsz to zasmażana kapusta kiszona z grzybami.

 


Składniki:
Ciasto:
300 g mąki pszennej
30 g drożdży
1/4 szkl. mleka
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka cukru
50 g masła
Sól

Farsz:
400/500 g kapusty kiszonej (najlepiej sprawdzi się domowa kapusta kiszona)
200 g pieczarek
2 małe cebule
1 łyżka oleju
Sól, pieprz, papryka czerwona, papryka ostra, majeranek, kminek, ziele angielskie, liść laurowy

Przygotowanie:
Drożdże kruszymy do miski. Dodajemy 4 łyżki ciepłego mleka, cukier i 1 łyżkę mąki. Odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy jajko, żółtko, resztę mleka, sól, roztopione masło i wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h. 
 Kapustę gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości. Odcedzamy i kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Podsmażamy z odrobiną soli aż odparują. Dodajemy do kapusty. Doprawiamy resztą przypraw. Studzimy. Ciasto dzielimy na 2 części, wałkujemy placki (takie bardziej prostokątne). Nakładamy na farsz na jeden brzeg (zostawiając trochę ciasta do zlepienia). Zwijamy rulon, odcinamy ciasto i kroimy paszteciki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je białkiem, posypujemy kminkiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy ok. 10-15 min (aby nabrały złotego koloru).

Kliknij TU i poznaj inne moje drożdżowe wypieki :)


1 komentarz:

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger