Prosta babka jogurtowa
Pyszna, prosta babka jogurtowa. U mnie polana czekoladą, ale idealna również bez niej. Możesz polać ją lukrem różanym lub po prostu delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
Składniki:
320 g mąki
80 g ksylitolu/erytrolu/cukru
3 jajka
120 g jogurtu naturalnego
120 g oleju
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
Aromat waniliowy/toffie
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem, jogurtem, aromatem i olejem przez 5 min. Mąkę przesiewamy z proszkiem. Dodajemy stopniowo do masy nadal ucierając. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Białka ubijamy. Dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Babkę pieczemy 1h. Jeżeli używamy mniejszych foremek to czas skracamy do ok. 40 min. (kontrolujemy patyczkiem).
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz