Kopytka ze szpinakiem
5
Na studencką kieszeń
,
Nie marnuję
,
Obiad
,
Przepisy wegetariańskie
,
Szpinak
,
Warzywa
,
Wegetariańskie
,
Ziemniaki
Kopytka ze szpinakiem! 🌱 Prosty, zdrowy i pyszny pomysł na obiad 🤤😎 Kopytka można spokojnie jeść również na drugi dzień (warto oblać je masłem, będą się mniej kleiły).
Składniki na ok. 6 porcji:
ok. 1kg ziemniaków
2 jajka
ok. 300 g szpinaku mrożonego
ok. 3 szkl. mąki pszennej
Sól
Masło do oblania
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Rozgniatamy. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Na patelni rozmrażamy szpinak, jeżeli mamy taki z całymi liśćmi to po rozmrożeniu je kroimy. W dużym garnku gotujemy wodę z 2 łyżkami soli. Ziemniaki łączymy z mąką, szpinakiem i jajkami. Ugniatamy wszystkie składniki. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Odrywamy mniejsze kawałki, robimy ruloniki (podsypujemy mąką) i wykrawamy pod ukosem kopytka. Wrzucamy do wody (partiami). Gdy kopytka wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze ok. 2 min (najlepiej wyciągnąć jedno na talerz i spróbować czy jest miękkie). Kopytka podajemy polane masłem lub masłem z cebulką i skwarkami.
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego
Ale świetnie wyglądają :) Muszę wykorzystać ten patent ze szpinakiem następnym razem.
OdpowiedzUsuńProste do wykonania, a pyszne i przez szpinak nieco niestandardowe. Nie rozpadają się ani nie są za twarde. Smakowały całej rodzince :)
OdpowiedzUsuńHej! Bardzo dziękuję za komentarz, cieszę się, że smakowały! :)
UsuńBardzo ciekawe, cos nowego dla mnie
OdpowiedzUsuńrobiłam dziś, to były moje pierwsze kopytka w życiu! proste w wykonaniu i przepyszne w smaku 😍 myślę ze na stałe zagoszczą w mojej kuchni :)
OdpowiedzUsuń