Kopytka ze szpinakiem


Kopytka ze szpinakiem! 🌱 Prosty, zdrowy i pyszny pomysł na obiad 🤤😎 Kopytka można spokojnie jeść również na drugi dzień (warto oblać je masłem, będą się mniej kleiły).

Składniki na ok. 6 porcji:
ok. 1kg ziemniaków
2 jajka
ok. 300 g szpinaku mrożonego
ok. 3 szkl. mąki pszennej
Sól
Masło do oblania

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Rozgniatamy. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Na patelni rozmrażamy szpinak, jeżeli mamy taki z całymi liśćmi to po rozmrożeniu je kroimy. W dużym garnku gotujemy wodę z 2 łyżkami soli. Ziemniaki łączymy z mąką, szpinakiem i jajkami. Ugniatamy wszystkie składniki. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Odrywamy mniejsze kawałki, robimy ruloniki (podsypujemy mąką) i wykrawamy pod ukosem kopytka. Wrzucamy do wody (partiami). Gdy kopytka wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze ok. 2 min (najlepiej wyciągnąć jedno na talerz i spróbować czy jest miękkie). Kopytka podajemy polane masłem lub masłem z cebulką i skwarkami.


5 komentarzy:

  1. Ale świetnie wyglądają :) Muszę wykorzystać ten patent ze szpinakiem następnym razem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste do wykonania, a pyszne i przez szpinak nieco niestandardowe. Nie rozpadają się ani nie są za twarde. Smakowały całej rodzince :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej! Bardzo dziękuję za komentarz, cieszę się, że smakowały! :)

      Usuń
  3. Bardzo ciekawe, cos nowego dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam dziś, to były moje pierwsze kopytka w życiu! proste w wykonaniu i przepyszne w smaku 😍 myślę ze na stałe zagoszczą w mojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger