Babeczki czekoladowe z granatem
Babeczki czekoladowe same w sobie są już poezją, a z dodatkiem granatu tworzą mieszankę wybuchową ;) Słodkość czekolady przełamuje kwaśny granat, który podczas jedzenia babeczek chrupie pod zębami. A dlaczego warto jeść w ogóle granat? Zawiera sporo błonnika, mnóstwo witamin (C, E, B, A) i minerałów (fosfor, potas, magnez, krzem). Warto go jeść by wspomóc m.in: pamięć, układ krążenia, układ trawienny i odporność.
Składniki:
100 g mąki
2 duże jajka
3 łyżki masła
6 łyżek mleka
50 g gorzkiej czekolady
6 łyżek ksylitolu/erytrolu/cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
5 łyżek ziarenek granatu
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski. Wbijamy jajka, dodajemy proszek do pieczenia i sodę. W rondelku rozpuszczamy masło z czekoladą, słodzidłem i mlekiem. Studzimy. Dodajemy do miski. Mieszamy. Wrzucamy ziarenka granatu i ponownie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masę przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy ok. 25 min.
Uwaga❕Warto nakładać więcej masy bez ziarenek na spód foremek aby łatwiej było je wyciągać.
Inne przepisy na czekoladowe babeczki:
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego
Szczerze mówiąc to nie jadłam nigdy granatu więc takie babeczki Rk byłaby dla mnie całkowita nowość 🤩
OdpowiedzUsuń