Najlepsze pieczone pączki


Co tu dużo pisać... Smakują jak pączki, nie jak bułeczki. Są puszyste, pyszne... co ja piszę... obłędnie dobre! Jestem nieskromna, ale te cuda powalą Was na kolana. Jeżeli stawiacie w tym roku na pieczone pączki - to muszą być te. 



Składniki na 15 pączków:
500 g mąki pszennej
40 g drożdży
60 g cukru (lub cukru i erytrolu, pół na pół, do zaczynu koniecznie cukier)
60 g rozpuszczonego, letniego masła
1 jajko
2 żółtka
1 szkl. letniego mleka
Kilka kropel aromatu waniliowego/toffiee
Marmolada w temperaturze pokojowej

Przygotowanie:
Drożdże kruszymy do miseczki. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżeczki mąki i 5 łyżek letniego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min. Do miski przesiewamy mąkę. Żółtka (również to jedno z całego jajka) ucieramy z cukrem/erytrolem na białą masę. Do miski dodajemy białko z jaja, utarte z cukrem żółtka, letnie mleko, roztopione masło, aromat i wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy ręką przez 5-10 minut ciasto. Naciągamy je, przyciskamy, tak aby złapało jak najwięcej powietrza. Powinno być elastyczne, ale dość zwarte. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h. Po upływie czasu w rękach z ciasta formujemy małe placuszki, nakładamy marmoladę (1 łyżeczkę), zlepiamy pączki i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Po upływie czasu piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy ok. 20 min (do momentu aż się zarumienią).




3 komentarze:

  1. Czy suche drożdże też się nadadzą? Pozdrawiam 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak choć ja na nich pracowałam z 2 razy w życiu bo jednak jestem fanką świeżych. W każdym razie - możesz kombinować!

      Usuń
  2. Aż chyba zrobie powtórkę tłustego czwartku jutro 😀

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger