Lekkie pulpety drobiowe z brokułem



Co powiecie na lekkie, pieczone pulpety drobiowe z dodatkiem brokuła? Są naprawdę obłędnie dobre, soczyste i zdrowe! To świetny pomysł na wykorzystanie resztki brokuła lub "przemycenie go" do diety. Pulpety razem z kaszą i surówką tworzą pełnowartościowy i zdrowy obiad, który zasmakuje wszystkim domownikom. 




Składniki:
1/2 główki brokuła
400 g mięsa mielonego drobiowego
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
6 łyżek otrębów/płatków teff/bułki tartej
1 jajko 2 łyżki oleju lub oliwy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki papryki słodkiej
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente lub rozgotowujemy. Przelewamy zimną wodą. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę. Podsmażamy ok. 4 minuty cebulę. Dodajemy przeciśnięty czosnek, podsmażamy 2 minuty. Brokuła drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy 2 minuty. Odstawiamy na bok i studzimy. W misce mieszamy mięso mielone, jajko i otręby/płatki/bułkę tartą. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Przestudzone warzywa dodajemy do mięsa, ugniatamy masę. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami, kurkumą i papryką. W rękach formujemy klopsiki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min. Podajemy np. z sosem śmietanowo-koperkowym.

Inne pomysły z brokułem w roli głównej:
Sałatka z brokułem, kukurydzą, serem feta i prażonym słonecznikiem
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, serem feta i brokułem
Prosta fit zupa jarzynowa
Zupa krem brokułowa




1 komentarz:

  1. Bardzo ładny talerz a danie wyglada jak z takiego Baru mlecznego z dawnych czasów, bardzo domowo jednak z nutą świeżości i nowości przez ten brokuł

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger