Lekki gulasz z mięsem, pieczarkami i marchewką


Lekki gulasz z mięsem, pieczarkami i marchewką na weekendowy (i nie tylko) obiad! Jest idealnie kremowy, lekki i bardzo pożywny! Robi się go bardzo szybko i jest pełen warzyw. Z kaszą i ogórkiem tworzą zdrowy obiad.



Składniki:
500 g chudej szynki/kurczaka/indyka
700 g pieczarek
2 marchewki
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy (francuskiej lub sarepskiej)
1 łyżka masła
500 ml bulionu warzywnego
1/2 szkl. czerwonego wina wytrawnego4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki mąki orkiszowej
2 łyżki koncentratu pomidorowe lub 1/2 szkl. soku pomidorowego
2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz


Przygotowanie:

Mięso kroimy w paski, grubość ok. 1 cm. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Pieczarki oraz marchewkę myjemy i kroimy w plastry. Do bulionu wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i pokrojoną marchewkę. Gotujemy. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy mięso i smażymy aż się zarumieni. Następnie mięso wrzucamy do bulionu. Na patelni szklimy cebulę, dodajemy pieczarki i przeciśnięty czosnek. Smażymy aż płyny odparują. Przekładamy do garnka. Dodajemy wino i musztardę, mieszamy. Dusimy na średnim ogniu ok. 40 min. Dodajemy przecier lub sok pomidorowy. Jogurt mieszamy z mąką. Dodajemy do tego odrobinę bulionu, mieszamy. Przelewamy do gulaszu. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 10-15 min, aż zgęstnieje.







Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger