Jak wykorzystać białka? Lekkie kokosanki
2
Boże Narodzenie
,
Ciasteczka
,
Dietetyczne
,
Kokos
,
Na imprezę
,
Nie marnuję
,
Pyszne wypieki i desery
,
Wielkanoc
Jak wykorzystać białka? Wiem, że część z Was robiła chrust/pączki (niekoniecznie z mojego przepisu) i zostały Wam białka. Poza bezą można zrobić z nich... KOKOSANKI.
Białka w lodówce, w szklance mogą stać kilka dni. Jeżeli dziś nie możecie już patrzeć na słodkości to zapiszcie sobie przepis i zrobicie je za kilka dni ❤️
Składniki:
3 białka2 łyżki masła lub oleju kokosowego
90-100 g ksylitolu/erytrolu/cukru (ja robiłam 50/50 cukier z erytrolem)
200 g wiórek kokosowych (od biedy może być mąka kokosowa)
Przygotowanie:
Masło lub olej rozpuszczamy. Mieszamy rozpuszczone masło/olej w misce z wiórkami kokosowymi. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Białka mieszamy z wiórkami kokosowymi. W ręce formujemy kulki (bylejakie) i układamy na blaszce. Pieczemy ok. 20 min (aż się zezłocą).
Inne pomysły na wykorzystanie białek:
Inne przepisy z kategorii NIE MARNUJĘ
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego
Aż chce sie zjeść patrząc na te zdjęcia
OdpowiedzUsuńSuper prosty przepis :) Będą robione! :)
OdpowiedzUsuń