Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami
Co powiecie na pomysł na szybką zapiekankę makaronową z szynką (można użyć też wege) i pieczarkami 🍖🧀? Wiem, że są tu fani zapiekanek z makaronu więc to przepis dla Was! Jest pożywna i smaczna. Idealna np. na weekendowy obiad!
Składniki:
400 g makaronu świderki, kokardki, penne
250 g pieczarek 1 mała cebula
100 g startego sera żółtego
100 g szynki posiekanej w plastry
200 g jogurtu naturalnego
2 łyżki oliwy
Sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Podsmażamy. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Solimy. Podsmażamy kilka minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W misce mieszamy jogurt, ser, szynkę, pieczarki z cebulą i przyprawy. Dodajemy makaron i ponownie mieszamy. Przekładamy do formy. Pieczemy ok. 20-25 min.
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz